Hem » Chefredaktören har ordet » Chefredaktören har ordet!
Övning i rökdykning

Chefredaktören har ordet!

Året går mot sitt slut och Julen närmar sig med stormsteg dock alldeles för tidigt om ni frågar mig och det känns nästan lite ångestladdat när butikerna fylls med julpynt redan under oktober.

Med höst och mörkare tider blir det ju så klart extra mysigt och krypa upp i soffan inlindad i en filt med en massa tända ljus och kanske en brasa. Viktigt att tänka på är ju att se till att man har en eller helst flera fungerade brandvarnare i huset.

Om vi blickar tillbaks till året som gått så har det ju hänt en hel del i räddningstjänst Sverige men det som ändå svetsat sig bäst fast i minnet är ju skogsbranden i Västmanlands län. Branden som är den största i Sverige i modern historia kommer att utredas av en särskild utredare där man ska beskriva och värdera den operativa insatsen. Man ska identifiera möjliga förbättringsåtgärder och nödvändiga författningsförändringar i syfte att stärka samhällets beredskap och förmåga att förebygga att hantera allvarliga olyckor och kriser i framtiden. Detta uppdrag ska redovisas senast 1 september 2015 så vi väntar med spänning på vad utredaren har att komma med. Vi behöver ju verkligen stärka upp våra nationella resurser både inom räddningstjänsten men även hos försvaret som enligt mig måste kunna bistå med flyg och helikoptrar samt annan relevant utrustning.

Jag vet vad jag ska önska mig av tomten i år och det är ett ökat operativt tänk hos många av våra räddningschefer och förbundsdirektörer, jag vill att de vaknar upp och börjar rusta upp svensk räddningstjänst igen, då vi haft en nedåtgående trend i alldeles för många år där man trott att lösningen på dålig olycksstatistik har varit att knacka dörr. Låt de operativa styrkorna vara operativa och ge dem möjlighet att bli bra sådana genom möjlighet till övning, mycket övning. Låt oss i stället komma ut i samhället för att ställa upp höjdfordon, testa slangutläggning i trapphus, rökdyka i underjordiska garage och invertera risker genom övning på verkliga objekt.

Som gammal elitidrottsman fick jag tidigt lära mig ett ordspråk som jag applicerar ofta i livet vilket är ”som man tränar tävlar man”. Det finns ingen som blir bra på något utan övning. Tror att det är otroligt viktig att vi syns ute i samhället och på så sätt skapar en trygghet och transparens från oss gentemot allmänheten.

Nu går vi mot ett nytt år med ny energi och nya tag, vi hoppas på minskad olycksstatistik och ökade operativa förmågor samt ett säkrare samhälle där vi värnar om varandra i trafik och andra miljöer som vi vistas i/på.

God jul och gott nytt år!

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Vilka risker ska vi acceptera?

Hittills i år har över 100 sprängningar ägt rum i Sverige och bara under september …