Hem » Chefredaktören har ordet » Året närmar sig sitt slut
Året närmar sig sitt slut

Året närmar sig sitt slut

Året närmar sig sitt slut och julen är på intåg. Hösten har försvunnit i intet och vintern skulle varit här för länge sedan.

Till invigningen av Brandmännens Riksförbunds kongress 2015 så hade BRF bjudit in Mats Körner, brandingenjör från Storstockholms brandförsvar, att hålla en föreläsning om hans roll som räddningsledare under den stora skogsbranden i Västmanland/Dalarna under sommaren 2014. Historien som Mats berättade berörde och bet sig fast hos mig otroligt mycket. Läs mer om detta i ”porträttet” Mats Körner där han berättar om blytunga beslut som att inte påbörja livräddande insatser eller om riskerna med väderleksförhållandena där man befarar att ett helt samhälle kan komma att utplånas.

I en artikel från Australien skriver journalisten Ulrika Eriksson om forskningen gällande den psykiska ohälsan inom blåljusyrkena som ska hjälpa till att minska det stora suicidantalet hos räddningsarbetarna. Var sjätte vecka tar en brandman, polis eller ambulanssjukvårdare sitt liv i Australien och i en rapport från deras rättsmedicinalverk från åren 2000 till 2012 så visar det sig att hela 110 personer inom blåljusyrkena har tagit sina liv.

Vi på redaktionen vill önska er alla en riktigt God jul och Gott Nytt år!

Var rädda om er där ute och kör försiktigt på vägarna nu när halkan är på intågande.

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Vilka risker ska vi acceptera?

Hittills i år har över 100 sprängningar ägt rum i Sverige och bara under september …