Hem » Artiklar » Unik händelse att vara med och rädda någons liv
Rebecca Simonsson
Rebecca Simonsson pluggar andra terminen på sjukgymnastutbildningen i Uppsala. Under terminerna jobbar hon extra på ett gym i Uppsala, och på loven återvänder hon till Actic/Vattenpalatset i Lerum. Bilden är tagen i The Blue Mountains, Australien. Foto: Robert Jansson

Unik händelse att vara med och rädda någons liv

Rebecca Simonsson hade aldrig varit med om att rädda en människa till livet tidigare, men tack vare utbildningen i D-HLR visste hon precis hur utrustningen skulle användas och vad som krävdes av henne. Att de professionella ”blåljusarna” var på plats skapade en trygg stämning, berättar hon.

Nu studerar Rebecca Simonsson till sjukgymnast i Uppsala. Men för ett år sedan arbetade hon både som instruktör på Actic, samt inne på Vattenpalatset. När Lars Kärreman drabbades av hjärtstopp stod hon i badets reception.

– En kollega kom springande från kaféet och jag förstod att något allvarligt hade hänt. När hon på min fråga om vad detta var svarade ”olycka” sa jag ”säg vad du behöver!”. Svaret blev ”deff” och syrgas och Rebecca Simonsson sa ”jag tar deffen”.

– Eftersom jag har fått utbildning på D-HLR visste jag precis hur utrustningen ska användas och vad som krävs av mig; Andreas Claesson är en fantastiskt duktig och pedagogisk lärare. När det hände på riktigt kände jag mig ställd – det går aldrig att förbereda sig riktigt – men jag gick in i en roll och drevs av adrenalinet. Andreas höll luftvägarna fria, medan Jimmy och Anders höll koll på pulsen och detta skapade en sådan trygg stämning, berättar hon.

Skönt med tre ”blåljusare” till hands

Rebecca Simonsson tog av plastskydden från paddlarna och inväntade klarsignalen.

– Man får inte röra patienten innan ”deffen” har utvärderat tillståndet, för då är risken att den störs i detta och måste börja om igen, vilket innebär tidsspillan, förklarar hon och tillägger att eftersom patienten är strömförande under strömstöten får ingen röra denne då heller.

– Vi lyssnade alla på rösten från ”deffen” och en kollega som stod en meter ifrån mig hade koll på tiden och radion så att vi kunde kommunicera med den övriga personalen, berättar hon och framhåller att alla som befann sig på gymmet uppförde sig bra och höll avstånd.

– Men gymmet ligger nära ett högstadium och några elever som gick förbi fönstren chockades. Även jag befann mig i en chocktillstånd direkt efter; jag var inte helt kontaktbar, utan ”blank”, men det är ju en unik händelse att vara med och rädda någons liv. Andreas var så hjälpsam; vi pratade länge efteråt och det betydde mycket. Jag är glad att han, Anders och Jimmy fanns till hands; jag är trygg med mina kollegor, men de är ju professionella, framhåller hon och konstaterar att Lars Kärreman valde rätt plats att drabbas av hjärtstopp.

– Jag vill så gärna träffa honom, men det är lite svårt när jag är i Uppsala. Det är skönt att få höra att han mår bra, och förhoppningsvis möter jag honom nu på lovet, jag ska jobba på gymmet då, säger hon.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Detta går inte längre

När jag denna lördagsmorgon körde in till jobbet för att gå på mitt pass lyssnade …