Hem » Artiklar » Trafikolycka i Lönsboda
Trafikolycka i Lönsboda

Trafikolycka i Lönsboda

Det är en hyfsat kylig aprilkväll i Lönsboda, Skåne. Den evigt frusna fotografen är tacksam för det lånade larmstället och med varma vantar på så blir det till och med möjligt att fotografera. Jag vet ungefär vad kvällens övning går ut på – på övningsschemat står det trafikolycka för brandmännen från Lönsboda och Hökön, men detaljerna blir som vanligt en överraskning.

när alla förberedelser är klara så kallas larmet ut över radion och det är ganska knapphändiga uppgifter som styrkan får ta del av. En bil ska ha voltat och skadeläget är väldigt oklart. Tydligen springer det dessutom omkring en förvirrad man på olycksplatsen och uppringaren ska ha tyckt att situationen blivit hotfull och har därför valt att lämna platsen.

Vi, det vill säga jag, övningsledaren Tobias och kvällens insatsledare i beredskap: Jimmie, väntar in styrkan för att se hur de ska lösa uppgiften. Och så fort släckbilen 8210 anländer till ”olycksplatsen” så rusar Tobias, som är den förvirrade mannen, fram till bilen, sliter upp förardörren och innan någon hinner reagera klättrar han in i hytten medan han stressat upprepar att hans familj måste få hjälp på direkten.

Han gör en god skådespelarinsats och gör i den rollen verkligen sitt yttersta för att störa räddningspersonalen till slut får en av brandmännen fysiskt hålla fast honom för att kollegorna ska få arbetsro och styrkeledaren Pierre ska få möjlighet att få fram mer information om olyckan från mannen som är i uppenbart chocktillstånd.

I bilen sitter hans hustru och ett barn, med befarade nack- och ryggskador, och medan räddningspersonalen påbörjar arbetet med att få ut de här två personerna så inleds sökandet efter den fjärde person, ett barn, som den chockade pappan envist hävdar fanns med i bilen vid olyckstillfället. Det är inte helt lätt för styrkeledaren att reda ut om uppgifterna stämmer eller inte eftersom mannen inte är riktigt sammanhängande i sin berättelse. Men efter en stunds sökande, samtidigt som losstagning pågår, hittar brandmännen från Hököns räddningsvärn den försvunne passageraren i den omgivande skogen.

Arbetet med de fastklämda personerna i bilen pågår samtidigt, lugnt och metodiskt, och det plockas fram bubbelplast och hydraulverktyg och det klipps och sågas innan taket plockas av och mor och son en efter en kan lyftas ur bilen.

Övningen pågår inne på ett företags parkeringsplats längs med den tungt trafikerade väg 15. Där står fem brandbilar väl synligt parkerade och vid infarten till området har brandmännen ställt upp ett av sina små tält med texten olycka på. Vid ett tillfälle ställer jag mig vid vägen för att fotografera övningsscenen på avstånd, jag har som sagt ett larmställ på och dessutom en gul och orange reflexväst med texten Räddningstjänsten Osby tryckt på ryggen.

Det är ganska tät trafik trots att det är tidig kväll och jag vill av den anledningen inte ställa mig alltför nära vägen men för att jag ska få den bild jag vill ha (typiskt fotografer liksom), behöver jag ändå ställa mig precis vid infarten. Och jag blir både glad och positivt överraskad när jag noterar hur både lastbilar och personbilar direkt saktar ner när de noterar mig. Och vet ni det är en riktigt bra känsla.

Trafikolycka i Lönsboda
Benny, Rolle (rökdykarklädd) och styrkeledaren Pierre gör en första kontroll av olycksbilen.
Trafikolycka i Lönsboda
I bilen sitter två skadade personer.
Trafikolycka i Lönsboda
Alla är räddade och det är glada miner bland brandmännen efter en ganska intensiv insats.
Trafikolycka i Lönsboda
Samling och genomgång efter avslutad övning, vad gjordes bra och vad kan förbättras?

 

Om skribenten

Text och bild:Åsa Nilsson

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Deltidsbrandmän är en resurs på sin ordinarie arbetsplats

Arbetsgivare som har en deltidsbrandman anställd i verksamheten har en professionell livräddare samt en resurs …