Hem » Artiklar » Skogsbrandssläckningspumpen: Forest Pump
ForrestPump

Skogsbrandssläckningspumpen: Forest Pump

Den första iden till pumpen fick jag vid en skogsbrand för ett år sedan. Vi fick hjälp av brandflyget att lokalisera en brand på en holme men röken gjorde det svårt för dem att visa oss närmaste vägen.

Jag och min kollega småsprang minst 600 meter med en 30kg motorspruta slängandes mellan oss och det var rejält slitsamt. När vi väl kom fram så brann det från holmen in mot land. Vatten fanns det gott om men det var långgrunt och dyig botten, så när pumpen väl började suga vatten blev bottensilen igensatt för att pumpen sög så kraftigt.

Jag är själv skogsägare och branden på holmen var hos min kompis så tankarna började surra…

Min nyinförskaffade röjsåg som hade motorn på ryggen i en ställning, vägde ca 10kg och den orkade jag bära utan ansträngning. Efter ett par veckor hade jag idén klar – en pump införskaffades på blocket och jag tiggde till mig en en ryggplatta från stationen i Hyltebruk, sen var det bara lite svetsarbete så var prototypen klar.

Pumpens prestanda räckte väl till och den var inte otymplig att bära heller. På huvudstationen i Hyltebruk tog man fram en väska med 50 meter 25mm slang – den och pumpen klarar en person att få med sig.

Vi har använt den ett par gånger i år och de som använt den är nöjda.

Om skribenten

Text: Krister Matsson

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Brandexperten varnar för bränder i parkeringsgarage 

– Bränder i garage eller verkstäder är en utmaning, än värre blir det om garaget …