Hem » Artiklar » Skånsk brandskyddsdag 2013
Skånsk brandskyddsdag 2013

Skånsk brandskyddsdag 2013

Skånsk brandskyddsdag på MSB:s skola i Revinge är en trevlig tillställning som lockar ett stort antal deltagare. Temat detta år var kommunalt tillsynsarbete där olika föreläsare höll föredrag under ämnet. Även om man i huvudsak jobbar med operativ räddningstjänst var det flera föredrag som var intressanta att lyssna på.

Försvarsminister Karin Enström inledde dagen med ett tal kryddat av sedvanliga politiska ingredienser, där jämställdhet och mångfald givetvis måste ingå. Intressantare blev det emellertid då deltagare passade på att fråga försvarsministern om problemet med att rekrytera deltidare och pekade på olika hinder för det idag. Försvarsministern verkade något ställd av frågorna och lovade att undersöka sakerna.

I de följande föredragen pekade några fördragshållare på vikten av att försöka skapa en likvärdig syn på tillsynsarbetet mellan kommunerna. Till exempel kan en näringsidkare med liknande verksamhet i olika kommuner få helt olika krav i tillsynsarbetet.

Många olika försäljare av fordon och räddningsutrustning ställde även i år ut i fordonshallen. Skånsk brandskyddsdag har blivit ett utmärkt forum för att studera ny teknik och nya fordon, väl i klass med de större mässorna. Det är dessutom ett utmärkt forum för att träffa kollegor och arbetskompisar i branschen. Brandskyddsdagen verkar också locka deltagare utanför Skåne, t.ex. deltog Finspångs räddningstjänst i Östergötland med ett antal deltagare.

Försvarsminister Karin Enström
Försvarsminister Karin Enström

Om Ola Morin

Ola Morin började arbeta vid Helsingborgs brandförsvar år 1982, och tjänstgör nu som insatsledare och kompetensutvecklare där. Han är medlem i BRF sedan år 2010.

Läs även

Med 42 års erfarenhet i ryggen

Det är solidariteten som förändrats allra mest, bland brandmän men framförallt samhället i stort. Det …