Hem » Artiklar » Sandra Bengtsson – Elitboxare och brandman
Sandra Bengtsson
Sammanlagt tränar Sandra Bengtsson mellan fyra och sex pass i veckan på OneChai. Inför match ligger träningen på samma nivå som för andra elitidrottare; hon vill helst hinna med minst sex av nio möjliga träningspass på klubben.

Sandra Bengtsson – Elitboxare och brandman

Sandra Bengtsson trivs som fisken i vattnet på Brandkåren Attunda. Fritiden ägnas åt thaiboxning och drömsemestern tillbringas i Thailand – på olika camps. Hon tog silver i årets SM, och går för guld i SM 2015. Självfallet kommer thaiboxningen till nytta även i yrkesutövandet; såväl psyke som kondition och koordination stärks.

Som barn drömde Sandra Bengtsson om att bli polis, men i 17-årsåldern började brandmannayrket locka. 19 år gammal sökte hon och antogs till utbildningen Skydd mot olyckor (SMO). Sedan år 2011 jobbar hon som heltidsanställd brandman på Brandkåren Attunda.

– Jag flyttade från Halmstad på grund av jobbet, och trivs väldigt bra i Stockholm, säger hon och framhåller att detsamma gäller arbetsplatsen.

– Kollegerna är fantastiska, vi jobbar i grupp och när läget inte är skarpt har vi kul tillsammans. Ingen dag är den andra lik, av det jag har testat hittills finns det ingenting som inte passar mig. Det är ett yrke som kräver ständig uppdatering och övning, och jag vill fortsätta att utvecklas och lära mig saker. I framtiden kanske jag utbildar mig till befäl, men jag behöver mer erfarenhet så det blir i så fall inte under de närmaste åren.

Sedan år 2012 är hon placerad på stationen i Sollentuna, men den första tiden, när hon var stationerad i Järfälla, var under Jens Ärlebrants styre. Flertalet brandmän i Attunda – inte minst BRF:s skyddsombud Magnus Sjöholm – var starkt kritiska till Ärlebrant, som avgick den 30 september 2012.

– Jag hade inte så mycket att jämföra med, och var själv upptagen med att lära mig allt nytt när det var som värst här, men oron var stor bland personalen. Nu är folk mycket gladare och fulla av hopp. (Läs artiklarna i SFF 1/12, 3/12 samt 5/12 på www.firefighters.se)

Utbildar skolelever

Utöver det operativa arbetet ansvarar alla brandmän i Attunda för en uppgift; i det förebyggande arbetet, eller andra ansvarsområden. För Sandra Bengtssons del handlar det om att utbilda elever i årskurs 8, samt SFI klasser – ibland med hjälp av en tolk – i brandkunskap.

– Det är både roligt och intressant. Det gäller att prata tydligt och göra budskapet lätt att ta emot för eleverna; exempelvis att man ska stanna kvar i lägenheten och stänga dörren om det är rök i trapphuset. Men, ibland tycker jag att räddningstjänsten går för mycket åt det förebyggande. Vi får aldrig glömma bort varför vi är här 24 timmar om dygnet; det förebyggande får inte ta över så att tiden för den operativa verksamheten blir mindre.

Från sadel till ring

Under uppväxten tillbringade Sandra Bengtsson det mesta av fritiden på hästryggen och i stallet, men som 16-åring prövade hon thaiboxning en gång och föll för det. Uppehåll gjordes under studierna, men de senaste två åren har satsningen varit stenhård. Flera klubbar i Sverige anordnar matcher, och tävlande anmäler sig till en viktklass; för hennes del 63,5 kilo. Hon tävlar för och tränar på klubben OneChai Muaythai, vid Hornstull, där huvudtränaren Peter Wetzelmayr, har gått 25 matcher i thaiboxning, varav cirka hälften i Thailand.

– Han har betytt väldigt mycket för mina framgångar hittills, och kommer att göra det även i framtiden, säger Sandra Bengtsson som framhåller att thaiboxning är på väg uppåt i Sverige.

– Allt fler tjejer börjar med detta, eller andra kampsporter. Det är roligt med den här utvecklingen, liksom att allt fler tjejer väljer yrken som brandman och polis. När SM i thaiboxning gick i Umeå i januari 2014, förlorade Sandra Bengtsson i en jämn och spännande final.

– Jag är missnöjd med mitt silver; hade självklart velat vinna ett guld. Nu satsar jag på sommarens matcher – och givetvis går jag för SM-guld nästa år.

Därtill tog hon silver i K1 – vilket är snarlikt thaiboxning – i viktklassen 65 kilo i SM 2013 som gick i Göteborg. Samt har hon även tävlat för det svenska landslaget i K1.

Semester = träningsläger

Sammanlagt tränar hon mellan fyra och sex pass – cirka två timmar varje gång – i veckan på OneChai. Inför match ligger träningen på samma nivå som för andra elitidrottare; hon vill helst hinna med minst sex av nio möjliga träningspass på klubben, och det är skiftgången som möjliggör två pass varje dag vissa dagar. Därtill kommer löpning och träningen på jobbet.

I vintras spenderade hon sex veckor i Thailand, där det finns ett stort antal träningsläger, tillsammans med tävlingskollegan och vännen Therese Snell.

– Det är inga pengar i den här sporten, man får ta ut semester för att åka på en camp och stå för kostnaderna själv; betalar och tränar sedan så mycket man själv vill. Den som vill kan bo på hotell, men på de flesta camps hyrs enklare rum, med kylskåp, ut. Den här gången valde de att träna på två olika camps, ett på Koh Samui och ett på Hua Hin.

– Det skiljer lite mellan olika camps vad gäller träningssätt och tekniskt upplägg. På just dessa två var skillnaden att det första är stenhårt på det fysiska, medan det andra lägger mer fokus på tekniken, säger hon och förklarar att i Thailand, där sporten handlar om pengar, börjar barn gå matcher redan i tioårsåldern.

– För dem som ägnar sig åt detta där består livet av att träna, äta och sova. Men även vi levde väldigt disciplinerat där, vi var inte ute en enda kväll.

Ingen skräpmat

Sandra Bengtssons viktklass är alltså 63,5 kilo, men då hon älskar både god mat och godsaker går hon ibland upp några kilo. Dessvärre finns inga knep för att bli av med dem, utan då gäller det, inför en tävling, att äta mindre och träna ännu mer.

– För dem som jobbar med sådant som kontorsarbete är det enklare att gå ner; eftersom de inte förbrukar så mycket energi på jobbet behöver de inte äta så mycket. Men för att klara jobbet som brandman måste man ju äta ordentligt för att orka, konstaterar hon och berättar att en måltid består av mycket grönsaker, bland annat broccoli, lite kött och en liten mängd bra kolhydrater.

– En bra kropp sitter samman med bra mat – skräpmat fungerar inte, och det är viktigt att all mat är färsk från början: bra råvaror utan tillsatser. Hon äter ungefär var tredje timme, minst fem mål om dagen. Direkt efter ett träningspass fylls energin på med en banan och en proteinshake.

– Den som tränar mycket behöver äta mellanmål; jag har alltid med mig något, såsom kokta ägg och frukt.

Uppför i Hammarbybacken

Sandra Bengtsson infoSjälvfallet kommer thaiboxningen till nytta även i yrkesutövandet; såväl psyke som kondition och koordination stärks. Varje vår testas alla brandmän i Attunda, på den av personal konstruerade och arbetsrelaterade fysbanan. Efter sommaren konditionstestas brandmännen, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift, AFS 2007:7, på rullbandet. I Attunda används det åldersrelaterade testet, och eftersom Sandra Bengtsson är 24 år gammal måste hon klara 5,6 km/h.

– Förra sommaren tränade vi i klubben backträning i branta Hammarbybacken, varje fredag. Det var hemskt men gav ett väldigt bra resultat, det märkte jag där på rullbandet – det gick ovanligt lätt, berättar hon och framhåller att den som är lång har mycket ”gratis” och att kvinnor får träna lite hårdare än män för att öka muskelmassan. Sandra Bengtsson, och en annan kvinna som jobbar på Attunda, har reagerat på att flera räddningstjänster har sänkt kraven på den fysiska förmågan vid nyrekrytering. Ida Texell tillsattes som räddningschef i juli 2013, och de har pratat med henne om detta.

– Vi förklarade att vi också vill att fler tjejer ska jobba här, men att vi tycker att fysbanan som används är bra, eftersom de moment som ingår här är sådana alla brandmän måste klara av i det dagliga arbetet. Vi ska ju alla jobba tillsammans och därför måste alla klara av uppgifterna – vår huvuduppgift är att hjälpa människor, och när någon behöver hjälp ska de som kommer klara av detta, säger hon och framhåller att det krävs så mycket mer än tillräcklig fysisk förmåga av en brandman.

– Det gäller att ha ett psyke som tål stressen och det som ibland väntar ute på en utryckning. En del sitter i generna, men det handlar också mycket om att ha den rätta viljan. Det har inte alla män och inte heller alla kvinnor, avslutar hon.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …