Hem » Artiklar » Politiker – och brandmän för en dag
Politiker – och brandmän för en dag
Så här såg hela olycksplatsen ut. Foto: Rolf Svärdström

Politiker – och brandmän för en dag

Centerpartiet i Falu kommun bjöds in till en övning med Räddningstjänsten Dala Mitt. Camilla Sparring, som även provade på att vara reporter, berättar om en spännande dag ”på fältet.”

På lördagen, den 16 november, gick ett stort övningslarm i Svärdsjö. Medverkande var Centerpartiet i Falun. Kristina Johansson agerade markör. Agneta Ängsås, Göran Vestlund och jag själv fick dra på oss larmställ och vara brandmän för en dag. Sammanlagt övade tre grupper. Vi politiker, som placerats i ”Envikens” bil, var ute på adresskännedom när det stora larmet kom från SOS Alarm: Trafikolycka, flera bilar inblandade, oklart antal skadade.

Verkliga tidsförlopp

Vi kom som andra styrka till olycksplatsen. Tidsförloppen var verkliga för att visa politikerna att det tar tid innan ytterligare resurser anländer till skadeplatsen. Då det diskuteras neddragningar inom Räddningstjänsten Dala Mitts (RDM) område kände brandmännen att det var viktigt att visa tidsaspekten för en effektiv räddningsinsats.

Det visade sig att sex personer var skadade: en cyklist, samt de som färdats i två bilar som hade frontalkrockat, samt den bil som hade väjt undan och kört in i ett träd. I ena bilen satt en kvinna med rygg- och nackskador, tillsammans med sitt spädbarn, som var bältat i bilbarnstol. I bil nummer två fanns två skadade personer, en med rygg- och nackskador och en som var väldigt omtumlad. I den tredje bilen fanns en ensam kvinna med benfraktur och känningar av domningar i benet. Cyklisten saknade, vid framkomst, både andning och puls.

Innan räddningsledaren, som kom till till skadeplatsen, fick skadebilden klar för sig var det kaotiskt. Han konstaterade att det behövdes ytterligare resurser och ”Enviken” larmades 1+4, samt olycksbilen från ”Falun” på två man. Även ”Bjursås” larmades 1+2 till platsen (alltså alla ytterligare resurser var så klart brandmän från Svärdsjö, det var ju ett fingerat förlopp).

Ju fler som var på plats desto snabbare kunde de skadade tas om hand för transport till sjukhus.

Hålla olyckan statisk

Politiker och brandmän
Centerpartisterna Camilla Sparring, Agneta Ängsås och Göran Vestlund trivdes med att vara brandman för en dag – samt fick nyttiga insikter. Foto: Camilla Sparring

Till en början blev det mest att hålla olyckan statisk för att sedan gå över till att få ut skadade ur respektive fordon. Taken på alla de tre bilarna måste klippas innan de skadade kunde tas ur med hjälp av spineboards och mannakraft.

Mitt uppdrag var att kliva in i bilen, för att säkra upp nacken och hålla den skadade medveten om vad som händer. Jag trodde att jag skulle tycka att det var otäckt när taket klipptes och rutorna krossades, men det gick bättre än vad jag hade trott, jag blev så fokuserad på min uppgift att jag inte hann tänka ”HJÄLP de ska klippa taket med mig i bilen!”

Jag informerade om det som hände runt den skadade markören och varför det knakade och brakade i bilen, och höll hela tiden i nacken. Av egen erfarenhet vet jag att det är otroligt viktigt att prata med den skadade så att personen känner mänsklig närvaro hela tiden.

Det var bra att få känna på kraften i klippverktyget, det är viktigt att brandmännen har bra teknik med sig ut på olyckor, men jag förstår också att tekniken inte alltid kan ersätta händer och fötter – det måste vara en kombination av bägge!

Den gyllene timmen

Den gyllene timmen, som innebär att den skadade ska ligga på operationsbordet inom en timme från själva olyckstillfället, kunde dock inte uppfyllas. Detta trots bemanningen 1+4, vilket visar att om styrkorna dras ner till 1+2 så är det en omöjlig uppgift. Övningen gick ut på att öva just stor skadeplats, samt att öva på att samordna inkommande styrkor från de olika stationerna på RDM.

Ny uppfinning

Politiker och brandmän
Freestyleåkaren Johan Hellberg fingerar offer i denna olycka. Det är ett brant sluttande område, och därför lite svårt att komma åt.

Övning nummer två gällde en FMX olycka; freestylehoppning med cross. Markören – tillika FMX hopparen – Johan Hellberg fingerade en kraschlandning från sju meters höjd med motorcrosscykel. Här var tanken att öva hjälmavtagning och immobilisering på spineboard i sluttande miljö. Det var lerigt på platsen.

Johan Hellberg demonstrerade även sin hjälm, i vilken man med ett enkelt handgrepp kan ta bort kindkuddarna, och på så sätt avsevärt underlätta avtagningen. En relativt ny uppfinning som ingen av brandmännen hade sett tidigare.

Fick en verklighetsuppfattning

Jag frågade brandmannen Mats Bruhn hur han tyckte att det var att ha oss politiker med på övningen och han svarade så här:

– Det var bra, ni fick en verklighetsuppfattning om hur det kan se ut på en större trafik olycka, det var också bra att ni var med och övade och fick uppleva allt från olika håll, som brandmän och som markörer.

Han framhöll vidare att detta absolut är något som fler politiker borde göra eftersom det är viktigt för dem att få uppleva ”verkligheten” inför beslut om just räddningstjänsten.

Ambjörn Blixt, heltidsbrandman i RDM och kårchef i Svärdsjö, tyckte också att det var bra att ha politikerna med på övningen, eftersom detta visar på ett intresse för verksamheten, och vikten av den. Även för honom är det självklart att genomföra övningar med fler politiker.

– Ju fler som är insatta i vår verksamhet desto bättre är det, det är bra att det finns engagerade människor, säger han.

Spännande och lärorikt!

Sammanfattningsvis var det spännande att, som politiker och landsbygdsbo, få vara brandman för en dag! Förvisso är jag gift med Anders Sparring, styrkeledare i Svärdsjö, och har ett förflutet som väktare, samt har jag – en i och för sig fjuttig – brandskyddsutbildning i botten, och har på så sätt snappat upp en hel del genom åren. Men jösses så bra det var att få vara med om denna övning – alla var vi ense om att detta var OTROLIGT lärorikt.

Centerpartiet passar på att tacka för att vi fick vara med och uppleva detta och ta till oss och lära oss mer om verksamheten inför kommande beslut i kommunen. Jag är säker på att vi alla som var på plats från Centerpartiet: Agneta Ängsås, Göran Vestlund, Mats Dahlström, Joakim Stork och jag, samt Anders Bengtsson från Falu center, kommer att ta denna erfarenhet med oss. Samt har vi funnit att brandmännen har stora hjärtan och att de är otroligt engagerade i människors välmående och hälsa!

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …