Hem » Artiklar » -NU MÅSTE VI FÅ ETT BÄTTRE RÄTTSSKYDD
Kristoffer Stigson VD för Swedish Firefighters. Ledamot av BRF:s Förbundsstyrelse samt brandbefäl i RSYD

-NU MÅSTE VI FÅ ETT BÄTTRE RÄTTSSKYDD

KRISTOFFER STIGSON
BRF I MALMÖ EFTER SMÄLLARATTACKEN:


Den allvarliga attacken med en högexplosiv smällare i mars var en vändpunkt menar styrkeledaren Kristoffer Stigson, avdelningsordförande för BRF i Malmö.
    Det är ett grundläggande fel att våld mot en brandman inte i lagens mening betraktas som ”våld mot tjänsteman”. Det som hände var en välplanerad attack där förövarna med avsikt siktade på oss i räddningstjänsten. Nu måste vi få snabbt få ett bättre rättsskydd, säger han.

 

BILEN STANNADE INTILL räddningstjänsten tankbil som stod en bit från de övriga räddningstjänstfordonen vid den nattliga insatsen i mars då flera bilar stod i brand på Ramels väg i området Rosengård i Malmö. En man steg ur bilen, tände eld på ett föremål och kastade det sedan mot två brandmän som stod vid tankbilen. Explosionen från smällaren blev mycket kraftig, med en tryckvåg som enligt uppgift kändes 70 meter bort. Tankbilen gungade. En polisanmälan är upprättad med de två brandmännen, som klarade sig oskadda, uppsatta som brottsoffer.

Kristoffer Stigson, styrkeledare vid brandstation Centrum och BRF:s avdelningsordförande i Malmö, är orolig.

       Hoten och våldet mot räddningstjänstpersonal har börjat ändra form. Tidigare har det mest handlat om sådant som ägg- eller stenkastning med syfte att dra till sig polisen, men det som hände i mars var något helt annat. Det var en välplanerad attack där förövarna med avsikt siktade på oss i räddningstjänsten; en attack som kunde ha slutat riktigt illa, säger Kristoffer Stigson. Han menar att det nu brådskar med att få till en lagstiftning som ger brandmän ett starkare rättsligt skydd.

       Ja, det är ett grundläggande fel att våld mot en brandman som gör en räddningsinsats inte i lagens mening betraktas som ”våld mot tjänsteman” eller motsvarande. Vi måste helt enkelt få ett bättre rättsskydd. Det måste svida ordentligt att angripa räddningstjänstpersonal och det gör det inte idag, säger Kristoffer Stigson.

Våldsverkares angrepp

Han berättar om ett yrkesliv som inte längre bara går ut på att rädda liv och egendom. Det handlar också i hög grad om att som brandman skydda sig själv mot våldsverkares angrepp, och de rutiner som följer på det.
     Med åren har vi i Malmö blivit bättre på att hantera problemen. Rutorna på brandbilarna är kross-skyddade. Kör vi in i områden där vi misstänker problem så backar vi in. Vi kopplar alltid smalslang istället för att använda centrumrullen så att vi snabbt kan köra därifrån om det skulle hända något. Många gånger har det hänt att Kristoffer Stigson och hans kollegor snabbt tvingats överge en insatsplats på grund av stenkastning eller raketbeskjutning. Oftast sker det i samband med anlagda bränder i fristående objekt som bilar eller containers.

I Malmö sker ett ganska omfattande förebyggande och relationsskapande arbete i de socialt utsatta områdena.
    Det är bra att det förebyggande arbetet görs. Men det är inte tillräckligt för i så fall skulle vi ju inte ha några bekymmer. Att jobba förebyggande är inte lösningen på de växande problemen med hot och våld mot oss brandmän. Det är bara ett komplement, säger han. Kristoffer Stigson efterlyser även ännu mer samarbete med polisen.

       I våra rutiner för att hantera hot och våld ingår samarbete med polisen på ett sätt som vi inte hade förr. Detta samarbete blir allt viktigare och i framtiden skulle jag gärna se att vi samövar mer och har mer samsyn på insatserna. Vi har blivit bättre på detta men vi kan bli ännu bättre, säger Kristoffer Stigson.

TEXT: ANDERS FAHLMAN

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Sök stipendie, nu!

Varje år delar RRB ut ett stipendium med syftet att erbjuda finansiering till den som …