Hem » Artiklar » Mårten Hultman – Första cancerdiagnosen som är klassad som arbetsskada i Sverige?
Mårten Hultman - Första cancerdiagnosen som är klassad som arbetsskada i Sverige?

Mårten Hultman – Första cancerdiagnosen som är klassad som arbetsskada i Sverige?

Hej Mårten, hur började din yrkesbana?

– Jag började min arbetsbana som möbelsnickare i några år och har gjort några möbler under den tiden. Jag bodde granne med brandstationen i Tibro under hela min barndom så det fanns ett intresse sedan barnsben att bli brandman en dag. Jag fick sedan chansen att börja som deltidsbrandman i Tibro 1992 så då blev det både snickeri och brandkåren som det hette på den tiden. Det tog ändå lång tid för mig innan jag insåg att brandkåren var det jag ville hålla på med på heltid.

För att nå målet som heltidbrandman så började jag att läsa till undersköterska på Komvux och efter det så gick jag ambulansförarutbildning för att få mer kompetens för att kunna söka som brandman.

Till slut sökte Göteborg brandmän och jag blev antagen och började där 1999. Jag blev stationerad på Kortedala och där har jag mestadels varit placerad.

Du har hållit igång kroppen genom åren?

– Jag har varit en träningsnarkoman, har hållit på med allt som har med träning att göra. Ett tag höll jag på och sprang Marathon lopp så det har blivit en hel del träning genom åren. Det blir en livsstil att träna och äta bra kost då arbetet som brandman kräver sitt och det ena ger det andra.

Du har varit med om en del?

– Ja det har blivit många insatser genom åren där jag har blivit exponerad av brandrök.

Efter insatser vid bränder kunde jag lukta brandrök om huden i fl era dagar, hur många gånger jag än duschade så försvann inte röklukten från huden. Man började ju undra varför röklukten inte försvann från huden trots alla duschar. Nu vet jag i efterhand att brandröken har gått rakt igenom mina larmkläder och in i min kropp. Det räckte med att man släckte en bilbrand för att känna av röklukten och det har blivit många bilbränder genom åren.

På den tiden var det ingen som sa att det var viktigt att tvätta sina kläder, ju skitigare desto fräckare var ju det som gällde.

Märker du en skillnad idag mot igår?

– Absolut så är det en stor skillnad idag hur vi arbetar med att hålla oss rena, vi tar inte längre in skitiga kläder och utrustning i bilarna så visst är det bättre. Men man funderar ju efter all forskning och studier vad som finns i brandröken idag. Det hemska är att vi vet ungefär vad som finns i brandröken men att det finns lika mycket gifter som vi inte känner till i brandröken. Det är det som brandmännen kliver in i dag och visst är det så att brandmännen fortfarande luktar rök om huden trots nya metoder och ny kunskap.

Sedan blev du sjuk.

– Jag blev sjuk sommaren 2012. Det började med lite blod i avföringen till och från under ett år utan att jag tog det på allvar innan jag gick till läkaren. Jag tänkte i min enfald att jag som var så vältränad inte kunde bli sjuk, dessutom bara 40 år gammal. Jag hade en tumör i magen vilket visade sig vara cancer i tjocktarmen/ändtarmen. Innan de kunde påbörja behandling av min cancer fick jag stomiopereras och därefter följde fem veckor av strålning och cellgifter.

I februari 2013 bedömde läkarna att jag kunde opereras och sen blev det cellgiftbehandling under 6 månader.

Hur kommer det sig att du gjorde en skadeanmälan till AFA?

– Jag gjorde en utredning på arbetsmiljömedicin på sjukhuset i Göteborg och fi ck prata med en bra läkare som informerade mig om gifterna i brandröken och konsekvenserna av det. Läkaren hjälpte mig att komma i kontakt med företagshälsan och därefter gjordes en anmälan till Försäkringskassan sommaren 2014. Därefter gjordes en anmälan till AFA.

Känner du till fler brandmän som fått cancer?

– Jag känner till fler brandmän både här i Göteborg och på andra håll som har drabbats av cancer.

Och nu har du fått ett bra besked?

– Ja nu under våren blev jag friskförklarad och det känns som högsta vinsten på Lotto, jag fick tillbaka livet. När jag sedan skulle börja arbeta igen var det uteslutet att gå tillbaka till utryckningen, har jag blivit frisk en gång så vill jag inte sätta min fot där igen och bli exponerad igen för brandrök. Jag fick möjlighet att skola om mig till ledningsoperatör inne på Larm och Ledningscentralen (LC) på RSG (Räddningstjänsten Storgöteborg) där jag jobbar idag och trivs fantastiskt.

Sen fick du ett till bra besked?

– Ja. Nu i juli 2016 fick jag besked från AFA att de klassar min cancerdiagnos som arbetsskada. Jag får ersättning för förlorad arbetsinkomst, sveda och värk samt mediciner. Jag tycker detta är självklart då forskningen visar att hur du arbetar, lever, tränar, äter osv påverkar till stor del om du drabbas av cancer eller inte. I mitt yrkesliv har jag ju blivit exponerad för cancerogena ämnen som gjorde mig sjuk.

Varför ställer du upp i SFF?

– Jag vill kunna bidra med mitt då jag vet att många arbetar hårt för att få cancer klassat som arbetsskada i Sverige. Nu har vi vad jag känner till två fall som är godkända av AFA. Min tjocktarmscancer och Tommy Sands prostatacancer.

Min medverkan kanske gör att fler anmäler sin cancer till AFA och får den ersättning som de är berättigade till för att de har valt just yrket som brandman och sen blivit drabbad av cancer.

Tack Mårten för att du ställer upp!

– Tack själva, jag vet att det är många som arbetar med denna viktiga fråga och jag hoppas med detta kunna bidra med mitt och det är dags nu att ”Rädda Räddarna”.

Den ökade risk som brandmän löper för att drabbas av olika cancerformer

Om skribenten

Text: Anders Cederberg

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Regeringen säger nej till undantag för deltidare

Många deltidsbrandmän, som i vanliga fall har en heltidsanställning, har under coronakrisen varslats om uppsägning …