Hem » Artiklar » Längre körtider oroar i Mölnlycke
Längre körtider i Mölnlycke

Längre körtider oroar i Mölnlycke

På RIB-stationen i Mölnlycke togs förslaget om nedläggning emot med stor besvikelse. Personalen är oroliga för Mölnlyckebornas framtida säkerhet och har lobbat mot politiker och ledning. Att besparingsbeslutet skjutits upp till i höst ser man som en delseger.

Personalstyrkan i Mölnlycke består av 17 deltidsanställda. Egentligen skulle man vara 20, men rekrytering som RSG sköter centralt har inte fungerat som den borde

– De flesta som jobbar här gör det inte för pengarna. Vi har heltidsjobb vid sidan av och är inte ekonomiskt beroende av brandmansjobbet. För min del skulle nedläggning av stationen innebära mer tid för familj, hus och annat. Det är nog inga problem att vänja sig vid en bekvämare tillvaro, konstaterar brandmannen Jari Vatjus.

Men för de boende i Mölnlyckes södra delar skulle en nedläggning betyda längre insatstider.

– Man kanske når halva Mölnlycke inom tio minuter.

Till exempelvis Skinnefjäll, där det finns femvåningshus, kommer det att ta cirka 15 minuter, säger Jari Vatjus.

Han och hans kollegor får det inte att gå ihop med att Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) har som uttalat mål att förkorta insatstiderna.

– Man bli besviken när de prioriterar ner Mölnlycke bornas säkerhet. Om nedläggningen genomförs kommer de helt enkelt att få en sämre räddningstjänst. Förr eller senare kommer det att få konsekvenser, säger Anders Odmyr, en av de andra brandmännen som engagerat för att få politiker och ledning på andra tankar.

Bortsett från att fler människor kan skadas eller i värsta fall dö när räddningsinsatser tar längre tid kommer samhället med stor sannolikhet att drabbas av större skadekostnader.

– Det blir kommuner, försäkringsbolag, företag och privatpersoner som får betala. Men det här handlar inte bara om säkerheten och skador i Mölnlycke. Vi är en viktig resurs för stationerna i Mölndal, Göteborg och Partille. En nedläggning får konsekvenser åt andra hållet också, säger Anders Odmyr. Personalen i Mölnlycke har försökt skapa opinion via media och mejl till nyckelpersoner. Några politiker har uttalat sitt stöd, andra har varit tysta.

– Alla lokala politikerna måste föra Härryda kommuns talan. Att bara buga och bocka duger inte när det handlar om säkerhet, säger Anders Odmyr.

Owe Willingskär (M) är Härryda kommuns representant i RSG:s förbundsstyrelse, vars beslut med största sannolikhet kommer att bekräftas av fullmäktige där frågan formellt avgörs.

Han har tidigare sagt till Sveriges Radio att en nedläggning inte kommer att äventyra säkerhet eller brandskydd i Mölnlycke. Insatserna kommer inte att påverkas av att de utgår från Öjersjö, Göteborg, Mölndal, Lindome och Hindås.

Dagen efter att styrelsen beslutat att skjuta på frågan till i höst är han mycket fåordig.

– Som styrelseledamot måste jag ta hänsyn till helheten inom RSG. Jag kan inte ta särskilda hänsyn till Härryda.

Men innebär inte en nedläggning sämre säkerhet i delar av kommunen?

– Det vill jag inte svara på. Det får du se, säger Owe Willingskär och hänvisar till RSG:s presskontakt och partikamraten Per Vorberg som sitter i förbundsfullmäktige.

Förbundsdirektör Lars Klevensparr är tydligare. Han betonar även att han informerat alla berörda politiker om de aktuella besparingarnas konsekvenser.

– Säkerheten kommer att bli sämre och det kommer att bli längre körtider till vissa platser. Ja. Om jag sa något annat skulle jag inte vara ärlig. Men beredskapsnivån kommer ändå att ligga på en acceptabel nivå även i Mölnlycke, säger Lars Klevensparr. Deltidsbrandmännen i Mölnlycke ser det uppskjutna beslutet som en delseger, men om det ändå blir ett negativt beslut i höst går kampen vidare.

– Att det blir en genomlysning av hela verksamheten är bra. Det var det vi ville ha från början. Men om ledningen och politikerna kommer till samma slutsats igen kommer vi att fortsätta kämpa för vår sak. Faktum kvarstår ju: längre insatstider betyder sämre säkerhet, säger Jari Vatjus.

Om skribenten

Text: Thomas Östberg

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Sök stipendie, nu!

Varje år delar RRB ut ett stipendium med syftet att erbjuda finansiering till den som …