Hem » Artiklar » Kaos i Skottland efter rekordstora sammanslagningen
Kaos i Skottland efter rekordstora sammanslagningen

Kaos i Skottland efter rekordstora sammanslagningen

En sammanslagning av räddningstjänsterna i Skottland skulle göra arbetet mer effektivt och spara pengar. Nu råder det i stället kaos med hot om strejk, lönesänkningar och politiska bråk.

År 2012 fattade det skotska parlamentet ett av sina största beslut någonsin: En sammanslagning av de många lokala räddningstjänsterna till en stor gemensam organisation. Man gjorde samma sak med Skottlands många lokala polismyndigheter. Resultatet blev SFRS, Scotish Fire and Rescue Service, som med sina fler än 8 000 anställda blev världens fjärde största räddningstjänst.

Skotska brandmän
Rökfyllt jobb för brandmän i skotska storstaden Glasgow. Foto: Thinkstock / Jeff j Mitchell Getty Images

Nu börjar nackdelarna med sammanslagningen att märkas. I stället för de stora besparingarna man räknat med har kostnaderna ökat, bland annat på grund av en moms-miss som kostar 150 miljoner per år. Stora budgetnedskärningar gör nu att stora delar av personalen riskerar indragna förmåner och lönesänkningar med nästan en tredjedel. Det är framför allt kontorspersonal, mekaniker och servicepersonal som kommer att drabbas av de lägre lönerna. Konflikten har gjort att det nu är stor risk för strejk. Enligt fackförbundet Unison är parternas förslag ”milsvida” från varandra. Det stora budgetunderskottet på mer än 500 miljoner kronor har också skapat stort politiskt bråk i Skottland. Politiker från både vänster och höger har bildat en enad front mot nationalistpartiet SNP som just nu styr i Skottland.

– Den skotska regeringen har använt centraliseringen som ett sätt att dölja stora budgetnedskärningar, säger Labour-politikern Hugh Henry till tidningen The Scotsman. Lika hårda ord kommer från högerkantens politiker.

– Räddningstjänsten gör ett fantastiskt jobb, säger Tory-politikern Alex Johnstone.

– Den skotska regeringen borde ta sitt ansvar för den röra de skapat innan den här konflikten eskalerar utom kontroll.

Räddningstjänsten Skotland

Namn: Scottish Fire and Rescue Service, SFRS.
Grundad: 2013
Historik: De första räddningstjänsterna bildades i Skottland redan 1824.
Organisation: Bildades genom sammanslagning av de regionala räddningstjänsterna i Tayside, Stratchclyde, Lothian and Borders, Highlands and Islands, Grampian, Fife, Dumfries and Galloway och Central Scotland.
Antal anställda: 8 486 personer.
Antal incidenter/ år: 84 846
Mer info: www.firescotland.gov.uk

Om skribenten

Text: Mikael Jägerbrand

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …