Hem » Artiklar » Ina räddade matte från marschallhavet
Marschallhav

Ina räddade matte från marschallhavet

Hjördis Lindström, som är helt blind, förstod inte varför hennes ledarhund, Ina, stannade och vägrade gå vidare. Orsaken var att affärsinnehavare hade ställt ut ett 20-tal marschaller på torget. Nu önskar hon en lag på området, så att ingen av misstag kan komma till skada.

Hjödis Lindström har länge varit synskadad men blev, på grund av ett snabbt förlopp av näthinneavlossning, helt blind för cirka ett år sedan. Hon bor i Boden och är aktiv i SRF där. Nio år gamla labradoren Ina har varit Hjördis Lindströms ledarhund ända sedan hunden, vid två års ålder var färdigutbildad. Bara någon månad sedan Hjördis Lindström blev blind, i mars 2014, kom de båda gående över ett torg när Ina plötsligt stannade och vägrade gå vidare.

– Vi brukar ta den vägen och jag förstod inte varför Ina vägrade. Som tur var kom en kompis springande och förklarade att affärsinnehavarna hade placerat ett 20-tal marschaller utanför ett hotell där, på grund av ett evenemang. Kompisen lotsade oss förbi alltsammans – men hur det hade gått om hon INTE hade kommit till vår räddning vågar jag inte tänka på, berättar Hjördis Lindström och förklarar att det var en obehaglig och stressande upplevelse.

– Men Handikapprådet här i Boden har pratat med köpmännen, och talat om för dem att de inte kan göra så här, säger hon och betonar att eftersom hon inte ser något vet hon inte om hon har varit nära att råka ut för något liknande vid andra tillfällen.

– Men jag undviker vissa platser.

FN-konventionen gäller

Hjördis Llindström
Hjördis Lindström, som länge har varit synskadad, blev helt blind för cirka ett år sedan. En dag hade affärsinnehavare ställt ut ett 20-tal marschaller på torget, varför ledarhunden Ina plötsligt stannade och vägrade gå vidare. Foto: Privat

Hjördis Lindström är inte helt emot marschaller och liknande, men understryker att de då måste placeras så att ingen riskerar att kliva på, eller in i dem.

– Det vore bra med en lag om att sådant som levande ljus och marschaller måste placeras och skyddas så att ingen av misstag kan komma till skada. Sverige har ju antagit FNkonventionen, och enligt den ska personer med funktionsnedsättning ha tillgång bland annat till den fysiska miljön, på lika villkor som andra. Det borde ju rimligen gälla även oss synskadade och blinda, säger hon och framhåller att det finns mer ofarliga anordningar för att ljusa upp mörkret.

– Samhället behöver smyckas, men nu finns det konstgjorda anordningar som är lika vackra som levande eld, och då håller det ju längre också, avslutar Hjördis Lindström.

Om Fredrik Persson

Redaktör och webredaktör för tidningen Swedish Firefighters.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …