Hem » Artiklar » Hydraulisk dörrforcering
Hydraulisk dörrforcering

Hydraulisk dörrforcering

Under de senaste åren har våra lägenhetsdörrar, butiksdörrar mm blivit säkrare och det fanns en tid när räddningstjänsten hade problem att forcera dessa dörrar. Idag finns det flera olika verktyg för att lösa denna uppgift. Här kommer en kort presentation av hydraulisk dörrforcering.På Räddningstjänsten Syd har man under ett år testat och utvärderat nyttan med en elkombisax vid dörrforcering. Ett av målen har varit att ta bort ”inträngning via höjdfordon” vid svårforcerade dörrar. Verktyget som använts är en kombisax med lite annorlunda spetsar på skären, saxen drivs av ett batteri vilket gör den smidig att ta med sig. Tanken är att detta verktyg ska vara ett komplement till dagens mekaniska dörrforcering. Det är ingen universal lösning men ett jättebra alternativ vid svårforcerade dörrar. Eftersom kombiverktyget har betydligt mer kraft än vad en person har underlättar detta vid all dörrforcering och rökdykarna kan spara på krafterna till själva rökdykningen. Tidsmässigt är det också en fördel att använda det hydrauliska kombiverktyget. Dock finns det vissa begränsningar när det gäller nischmonterade utåtgående dörrar.

Under testperioden har flera andra användningsområde upptäckts t ex bilbränder, diverse rivningsarbete, hissdörrar och vid trafikolyckor.

Vad tycker brandmännen om verktyget och metoden?

– Den uppfattningen jag fått är det bara positivt. Den är väldigt lätt att implementera då verktygets förmågor redan används idag, kortfattat är det ju bara slangarna vi tagit bort säger Johan Nilsson Utbildningskoordinator vid Räddningstjänsten Syd.

Metoden som används har tagits fram i ett samarbete mellan Johan Nilsson (Rsyd) och Lars Ingesson (Insatsstyrka Syd Polisen). Samarbetet med Polisen fortsätter än i dag då erfarenhets utbyte sker regelbundet. I dagsläget finns denna utrustning på två bilar i Rsyd men under året kommer det att köpas in fler.

För fler bilder, vänligen se nedan.

Hydraulisk dörrforcering

Hydraulisk dörrforcering

Hydraulisk dörrforcering

Om skribenten

Text: Kristoffer Stigson | Foto: Patrick Persson

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Regeringen säger nej till undantag för deltidare

Många deltidsbrandmän, som i vanliga fall har en heltidsanställning, har under coronakrisen varslats om uppsägning …