Hem » Artiklar » Här skyddas brandmännen med skottsäkra västar
Här skyddas brandmännen med skottsäkra västar

Här skyddas brandmännen med skottsäkra västar

Nu utrustas räddningsstjänsten i USA för att kunna gå in snabbare även i mycket farliga situationer. För att kunna rädda fler liv vid masskjutningar får Las Vegas nu hjälmar och skottsäkra västar i alla bilar.

I nöjesstaden Las Vegas kan räddningstjänsten aldrig vara lugn.

Här finns alltid risk för allvarliga bränder i hotell med 6 000 gäster, här ligger en av USA:s största flygplatser och ökenstaden har ofta temperaturer på 30-40 grader.

Nu blir räddningstjänsten i Las Vegas en av de första i USA att utrustas med hjälmar, skottsäkra västar och helt ny taktik

De senaste åren har fl era allvarliga attentat och masskjutningar inträffat i USA, bland annat vid Boston Maraton och i en skola i Sandy Hook .

Tidigare har rutinerna alltid varit att räddnings – personalen väntat utanför tills polisen säkrat brottsplatsen och gett sitt klartecken. Men utredningar har visat att kanske så många som hälften av dödsoffren hade kunnat räddas om de fått hjälp inom 30 minuter. Nu ska den här taktiken ändras. Räddningstjänstens brandmän och ambulanspersonal får nu skyddsutrustning och helt nya rutiner.

Vid situationer som klassas som aktiva masskjutningar (HMCI, Hostile multiple casualty incident), så ska man inte längre vänta tills faran är över utan gå in direkt. Eftersom det här handlar om situationer där det fortfarande kan fi nnas beväpnade gärningsmän så kommer personalen alltid att skyddas av polis.

– Hela vår målsättning är att ta oss in snabbt för att hjälpa de sårade, säger räddningschefen Evan Hannah vid Clark County Fire Department.

– Det här är ett paradigm-skifte för oss, vi har aldrig gått in i sådana här situationer tidigare så det är mycket nytt vi måste lära oss. Räddningsstjänsten i Las Vegas får nu 466 uppsättningar med skyddsutrustning så att de ska fi nnas tillgängliga i alla fordon. Personalen utbildas samtidigt om den nya utrustningen och den nya taktiken. Man fokuserar framför allt på samarbetet med polisen, räddningspersonalen måste bland annat lära sig polisiära uttryck och regler.

Om skribenten

Text: Mikael Jägerbrand

Fakta: Clark County Fire Department

Område: Kommunen Clark County med omgivningar, omfattar bland annat den berömda hotellgatan Las Vegas Strip. Området har 1,9 miljoner invånare och 150 000 hotellrum.
Beläget: Las Vegas, Nevada, USA.
Yta: 20 000 km2 (som landskapet Ångermanland).
Antal stationer: 29 st (+ 13 mindre frivillig-stationer på landsbygden).
Antal anställda: 706 personer.
Incidenter år 2013: 143 263 (2 834 bränder, 132 963 medicinska larm).

Fakta: Utrustningen

I varje fordon kommer det att finnas följande uppsättning av skyddsutrustning:

  • En hjälm. Skyddsklass IIIA. Stoppar både splitter samt kulor från de fl esta pistoler och gevär.
  • En skyddsväst. Skottsäker väst med texten ”FIRE/ MEDIC” på både bröst och rygg. Västen har axeloch midjeremmar som snabbt går att fästa med kardborreband.
  • Två skyddssköldar. Skyddsklass IV. Stoppar kulor från grövre vapen.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Blåljusgalan- Zonny eldsjäl Priset, samt övriga pristagare 2019.

Brandmannen Modi Ibrahim tilldelades priset Zonny Eldsjäl för sitt ändlösa engagemang för utsatta barn och …