Hem » Artiklar » Här är brandmannen som fick nytt ansikte
Brandmannen som fick ett nytt ansikte

Här är brandmannen som fick nytt ansikte

När Pat Hardison gick in i ett hus för att söka efter överlevande rasade taket över honom. Han blev så svårt brandskadad att hans egna barn var rädda för honom. Nu har han fått ett nytt ansikte i den mest avancerade transplantationen någonsin.

På de otroliga bilderna kan du se den 41-årige brandmannen Pat Hardison som fick ett helt nytt ansikte. Transplantationen var världens hittills mest omfattande sedan den allra första genomfördes för tio år sedan. Det här var också första gången en räddningsarbetare fick ett nytt ansikte.

De mycket svåra brännskadorna fick Pat Hardison den 5 september 2001. Han och kollegorna i Senatobia, 6 mil söder om Memphis, ryckte ut till en villabrand.

– Det var en helt vanlig dag och det var precis som vilken annan brand, säger Pat Hardison till tvkanalen ABC. Tillsammans med tre kollegor gick Pat in för att söka efter en kvinna. Plötsligt rasade taket in över Pat och han kunde inte komma loss.

– Masken smälte i mitt ansikte.

Instinktivt slet han av sig masken samt höll andan och blundade, det räddade både hans lungor och ögon. Men han fick tredje gradens brännskador på överkroppen och framför allt huvud och nacke. Både öronen, näsan, ögonbrynen, ögonlocken och stora delar av skalpen förstördes.

Under två månader på en brännskadeavdelning på sjukhus i Memphis tvingades läkarna använda hud från benen för att ersätta skadorna i ansiktet. De tvingades även sy ihop ögonlocken till en springa. De följande åren har Pat Hardison genomgått mer än 70 operationer.

Tack vare tips från en vän fi ck Pat Hardison kontakt med en kirurg som specialiserat sig på transplantationer av ansikten, Eduardo Rodriguez vid Hansjörg Wyss Department of Plastic Surgery vid NYU Langone- sjukhuset i New York. Arbetet med att hitta en lämplig donator började 2012 men var svårt eftersom så mycket måste stämma; blodtyp, längd, vikt, hudfärg och hårfärg.

Men i juli fanns en lämplig donator: 26-årige cykelproffset David Rodebauth i Brooklyn. David hade skadats så svårt efter en cykelolycka att han förklarades som hjärndöd. Hans mamma godkände den här känsliga donationen eftersom sonen alltid hade drömt om att bli brandman.

Den riskfyllda operationen genomfördes i augusti och tog hela 26 timmar med fl er än 100 personer i två olika team. Chansen var bara 50/50 att Pat Harrison skulle överleva det omfattande ingreppet.

Under operationen skar man först bort Pat Hardisons ansikte och ersatte det sedan med donatorns skalp, delar av käkben, näsa, läppar och öron. Området som transplanterades sträckte sig från nyckelbenet på framsidan, över huvudet och till nacken. Man fl yttade så mycket hud att Pat Hardison knappt har några synliga ärr efter operationen.

Den mest komplicerade delen av operationen var ögonlocken och de muskler som styr blinkning. Det här var allra första gången det här gjordes vid en ansiktstransplantation.

Att operationen var lyckad märkte man nästan direkt eftersom både hår och skägg började växa. Redan efter en vecka kunde Hardison sitta upp. Om några månader kommer han att kunna använda sina nya läppar och äta vanlig mat och kunna tala bättre.

Den mest lyckade delen av transplantationen för Pat Hardison är de nya ögonlocken som gör att han snart kommer att få en normal syn – det gör att han snart kan köra bil igen.

Namn: Patrick Hardison.
Ålder: 41 år.
Bor: Senatobia, Mississippi, USA.
Familj: 5 barn
Karriär: Började arbeta som brandman 1994. Kan inte återvända i tjänst på grund av för dyra försäkringar. Kommer nu att satsa på en karriär som föreläsare.

OPERATIONEN
Plats: NUY Langone Medical Center i New York, USA
Tidpunkt: 26 timmar den 14-15 augusti 2015.
Kirurg: Eduardo Rodriguez.
Personal: Mer än 100 personer arbetade med operationen, bland annat sköterskor, plastikkirurger och akutläkare.

Pat Hardison tillsammans med kirurgen Eduardo Rodriguez vid Hansjörg Wyss Department of Plastic Surgery vid NYU Langone- sjukhuset i New York.
Pat Hardison tillsammans med kirurgen Eduardo Rodriguez vid Hansjörg Wyss Department of Plastic Surgery vid NYU Langone- sjukhuset i New York.

 

Pat Hardison

Om skribenten

Text: Mikael Jägerbrand

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Med 42 års erfarenhet i ryggen

Det är solidariteten som förändrats allra mest, bland brandmän men framförallt samhället i stort. Det …