Hem » Artiklar » Hallå där: BRF :s nye ”vicing”
BRFs nya vicing - Mikael Strand

Hallå där: BRF :s nye ”vicing”

SFF har tagit pulsen på Mikael Strand, som under förbundsstyrelsens stämma i november 2013, valdes till ny vice förbundsordförande i BRF. Framförallt ville vi veta om överläppen fortfarande pryds av den ståtliga mustaschen.

Hur länge har du varit aktiv inom BRF?

– För snart tre år sedan valdes jag till ordförande i BRF Väst och senare samma år valdes jag in som ledamot i BRF:s förbundsstyrelse. Förra året blev jag, tillsammans med Bengt Sörqvist, distriktsombudsman i region Väst. I höstas, när Anders Cederberg – på grund av att han behöver ta hand om sin hälsa – avgick, blev jag väldigt stolt och glad när jag tillfrågades om jag ville ta över som vice ordförande i BRF:s förbundsstyrelse.

Och i övrigt?

– Jag arbetade bland annat som lärare på det tidigare Räddningsverkets Brandskola, innan jag för drygt sex år sedan fick jobb som brandman i Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG. Under min tid som brandman har jag kontinuerligt fungerat som instruktör på RSG:s utbildningsavdelning. För två år sedan blev jag uttagen till styrkeledare och sedan december har jag ett vikariat som räddningslärare. Under 2014 arbetar jag som räddningslärare, som en del i förberedelserna för tjänstgöring som styrkeledare.

Hur kommer det att märkas att BRF har fått en ny vice?

– Styrelserna, centralt likväl som de lokalt, består av duktiga och engagerade människor. Anders Cederberg har gjort ett fantastiskt jobb, och har för många varit ”Mr BRF”. Det har uppstått en saknad efter honom, medan jag körs in och hittar min eget sätt att prägla verksamheten – men det kommer inte att märkas någon större skillnad att jag har tagit över, ”Ankan” gjorde ett otroligt jobb och jag kommer göra mitt bästa. Jag är bra på att skapa helhetsbilder, argumentera och tror helhjärtat på BRF – och värvar därför många nya medlemmar – många anser att jag är en född säljare, men jag är ingen säljare-till-varje-pris, jag säljer inget som jag inte tror på och inte utan att det finns ett behov.

Har du någon hjärtefråga?

– Att samla Sveriges operativa brandmän i ett branschförbund som vill det bästa för räddningstjänsten och sina medlemmar.

Har du en vision för BRF?

– BRF ska bli det naturliga facket i landet för brandmän, vilket kommer att lyckas eftersom vi är ett unikt branschförbund för en unik bransch.

Vad händer i BRF Väst?

– Vi har, inom klubben, bildat en ordning för styrkeledare, eftersom medlemsantalet starkt ökar här, men ingen sådan tradition har funnits tidigare – och vi ökar stadigt även vad gäller heltidsbrandmän. Glädjande nog har vi värvat tre heltidskvinnor till BRF, och min förhoppning är att få med en kvinna i styrelsen. Ett annat viktigt mål är att hjälpa till att skapa ett modernt samverkansklimat för alla fackliga organisationer tillsammans med RSG.

”Pubkvällen”, som vi arrangerade som ett slags pilotprojekt förra året, blev en succé och nu kör vi en after work en fredag eller lördag, så att även deltidare och de som jobbar på våra värn kan vara med. Vi kommer att dela ut någon liten gåva, svara på allt mellan himmel och jord och ha en riktigt trevlig kväll. Så dyker kanske några gäster upp precis som förra gången: Peter Bergh, Anders Cederberg och/ eller Raymond Holmström, vi får se.

Bilden på dig togs hösten 2012, och du hade odlat denna ståtliga mustasch för att blåsa liv i Cancerfondens Mustaschkamp. Har du kvar prydnaden?

– I somras när jag – för första gången – skulle ta sonen till dagis, tittade jag mig i spegeln och såg en tatuerad, skäggig kille med hår till axlarna. Jag ville se ut mer som en ”klassisk pappa” och därför helsnaggade jag, i ett svagt ögonblick, både huvud och ansikte. Men, nu är den satt på tillväxt igen: BRF:s vicing ska självfallet ha samma slags behåring i ansiktet som ordföringen – en vicemustasch helt enkelt!

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Med 42 års erfarenhet i ryggen

Det är solidariteten som förändrats allra mest, bland brandmän men framförallt samhället i stort. Det …