Hem » Artiklar » Fokus på vattnet som räddar liv
Fokus på vattnet som räddar liv

Fokus på vattnet som räddar liv

Brandmän är vana vid att använda vatten för att rädda andras liv, men tänker kanske inte på vilken betydelse vattnet har för deras egna liv.

En brandman behöver inte vatten enbart för att släcka eldar, utan även för att förhindra uttorkning och trötthet på jobbet. Att förhindra just uttorkning är mycket viktigt, både för folk som arbetar inom Räddningstjänsten och för andra som har ett fysiskt ansträngande arbete.

Under sin utbildning har brandmän fått lära sig vikten av få i sig tillräckligt med vatten mellan larmen, då man aldrig vet när larmet går och hur lång tid det tar tills man får möjlighet att dricka igen. En brandstation kan mycket väl ha alla de senaste tekniska prylarna, men utan brandmän i toppform är det inte mycket värt.

Varje system i kroppen är beroende av vatten. Vi kan gå utan mat i två månader men utan vatten klarar vi oss endast i några dagar. Många har dålig kunskap om hur mycket vatten man bör dricka.

Hur mycket vatten bör en brandman dricka per dag?

Det har länge sagts att man ska dricka en liter, eller 8 glas vatten, om dagen. Det är dock ingen som vet var detta påstående kommer ifrån. Vissa tror att det är baserat på mängden vätska i droppåsar som sjukhus använde sig av för fl era decennier sedan. Det är dock många olika faktorer som man ska ta hänsyn till när man ska bestämma mängden vätska som man behöver. Hur mycket man rör på sig är till exempel extremt viktigt. Hur snabbt kroppen gör sig av med vätska genom svett, urin och andning spelar också stor roll när man ska bedöma vätskebehovet. Detta är dock väldigt individuellt och skiljer sig därför från person till person. Det allmänna hälsotillståndet samt vilket klimat man lever i har också en stor påverkan.

Det finns olika metoder att använda sig av för att få en uppfattning om hur mycket vatten den genomsnittliga personen behöver:

Ersättningsmetoden

Den genomsnittliga mängden urin som en vuxen person gör av med per dag är ca 1.5 liter. Därtill går ytterligare en liter vätska åt till andning, svett och tarmtömning. Man ska komma ihåg att maten står för ca 20% av vätskeintaget. Dricker man då 2 liter vätska om dagen borde det räcka för att ersätta förlorad vätska i kroppen. Hälsoexperter rekommenderar ca 3 liter vatten om dagen för män och 2.5 liter för kvinnor.

Sportmetoden

Enligt de senaste rönen från sportvärlden, ska man dricka 0.3 dl per kroppskilo. Väger du 50 kg, ska du således dricka 1.5 liter vatten.

Vatten och brandmänDen enkla ”tänkande” metoden

Om man dricker såpass mycket under dagen att man sällan känner sig törstig och producerar ca 1.5 liter färg- och doftlös urin, har man troligen ett gott vätskeintag. Man behöver då inte mäta sitt urin. Många dricker dock endast när de är törstiga, vilket i de flesta fall inte är tillräckligt. Dessutom dricker de ofta enbart för att släcka törsten, vilket gör att kroppen endast får hälften av den vätska som den behöver. Enligt denna metod ska man därför dricka kontinuerligt under dagen och inte för mycket i taget, då kroppen endast kan tillgodogöra sig en deciliter vätska i timmen.

Problemet med att ge ut riktlinjer kring vätskeintag är att de måste vara väldigt generella, eftersom människor svettas olika mycket när de utför samma slags fysiska aktivitet. Brandmän har dessutom olika uppgifter under en brandsläckning samt olika saltmängder i kroppen. Mängden vätska som man behöver för att undvika uttorkning skiljer sig därför från person till person.

Fördelarna med att dricka rikligt med vatten

Förutom att man håller sig i god form på stationen för att kunna göra sitt jobb och rädda liv, finns det många andra fördelar med att dricka rikligt med vatten. Därför är det bra om man kan göra vattnet lättillgängligt.

Fakta om vatten

Varför ska du som brandman tänka på vattenintaget?

Som man kan utläsa av informationen ovan, är vatten inte enbart ett viktigt redskap för att släcka eld, utan är även kroppens egna livlina. Det är otroligt viktigt att brandmän tar hand om sig själva för att kunna hjälpa andra. Det kan börja med något så enkelt som ett par glas vatten på stationen. Man kan inte förvänta sig att en brandman ska kunna utföra sitt jobb utan att vara ”brandredo” med allt vad det innebär.

Grohe Blue – brandmannens bästa vän mot uttorkning

VattentävlingNu satsar vi på att motverka uttorkning. Firefighters vill gärna bjuda en passionerad brandstation på en Grohe Blue vattenkran inklusive installation för att hjälpa och inspirera välförtjänta brandmän att hålla sig i toppform. Då vatten är centralt för alla brandmän, vill Grohe med hjälp av Grohe Blue, underlätta vardagen genom att ge tillgång till riktigt gott dricksvatten på ett smidigt sätt. Henrik Persson, brandmästare i Höganäs med 17 års erfarenhet inom Räddningstjänsten, tycker att det är mycket behändigt att kunna få fi ltrerat, kylt och kolsyrat vatten direkt ur kranen. ”Vi vet ju aldrig när larmet kommer och måste därför alltid vara så förberedda som möjligt inför det okända. Att se till att vara fysiskt förberedd och uppvätskad i kroppen är samma sorts förberedelse som vilken idrottare som helst gör inför träning och tävling”. Henrik berättar att sedan de fått en Grohe Blue på brandstationen, dricker de definitivt mer vatten under dagens lopp.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Camilla Asp är utsedd till vikarierande generaldirektör för MSB

Camilla Asp tillträder som vikarierande generaldirektör för MSB. Hon kommer senast från sin tjänst som …