Hem » Artiklar » Det som inte skulle gå, gick i Ludvika
Det som inte skulle gå, gick i Ludvika

Det som inte skulle gå, gick i Ludvika

För cirka två år sedan gick personalen vid räddningstjänsten i Fredriksberg på knäna, kommunen lovade flera saker i ett avtal, men det viktigaste fullföljdes inte, det som skulle säkra kårens framtid. Brandmännen sa upp sig och skulle sluta på julafton, då blev det åter fart på förhandlingarna och ett avtal som ska fungera undertecknades .

– Då kunde vi lösa upp alla knutar, konstaterar Mattias Rosén, för BRF.

Fredriksberg tillhör Ludvika kommun och är en tidigare bruksort, men pappersbruket försvann på 70-talet. Det som i dag är ortens livsnerv är dels landstingstvätteriet och den stora turistanläggning som växt fram på orten, Säfsen Resort. Den bofasta befolkningen har minskat allt mer och är nere på i runda tal 800 personer.

Från huvudstationen i Ludvika med heltidsstyrka 1+1+4 är det cirka sex mil och en körtid på i runda tal 50 minuter. Åt de andra hållen är det lika långt till närmaste räddningstjänst, eller ännu längre. De närmaste stationerna är Vansbro, Lesjöfors eller Filipstad.

Det ger Fredriksberg ett väldigt utsatt läge geografiskt. Till det ska läggas att det ofta är kanske 1500 skidturister vid Säfsen Resort och under det senaste året har de gamla hyreshusen sedan brukstiden tagits till användning igen och där finns det idag cirka 700 asylsökande.

Något alternativ till att ha en styrka i Fredriksberg finns inte för Ludvika kommun och den 22 oktober 2014 kom BRF:s representant och Ludvika kommun överens om ett avtal som innebar att det skulle skapas tre kombitjänster vid räddningstjänsten i Fredriksberg och de skulle åka på larm under dagtid och dessutom ingå i jourgrupperna. Sammantaget var det nio punkter i avtalet och alla fullföljdes utom den om kombinationstjänsterna.

– Det kändes hur bra som helst, men det varade inte så länge, några tjänster blev det inte och vi fick allt luddigare ursäkter och strax före jul ett år senare fullföljde vi de uppsägningar vi gjort hösten 2014, berättar Mattias Rosén, brandman i Fredriksberg och representant för Brandmännens Riksförbund.

De meddelade ledningen att på julafton klockan 15.00 slutar samtliga vid räddningstjänsten i Fredriksberg. Några dagar innan blev de kontaktade av kommunledningen som insåg att nu brann det under fötterna, hela Fredriksberg skulle vara utan räddningstjänst under hela jul och nyår, när det är knökfullt i varenda stuga.

– Vi fick löfte om att det hela skulle lösa sig bara vi stannade kvar, säger Mattias Rosén.

Brandmännen i Fredriksberg har hela tiden påtalat att ersättningen måste höjas, för att det ska gå att locka nya deltidsbrandmän till styrkan i Fredriksberg. Kommunen har med SKL över sig hävdat att de inte kan teckna ett sådant avtal.

Avtalet innebär att brandmännen i Fredriksberg får 1 500 kronor mer för en beredskapsvecka, något som Mattias Rosén är övertygad om kommer göra det lättare att rekrytera nya brandmän.

Men i januari visade det sig att det som inte skulle gå plötsligt, mycket väl gick att genomföra. Med hänvisning till problemen med rekrytering och den geografiska utsattheten fick brandmännen ett extra tillägg på 1 500 kronor per jourvecka.

– Det känns riktigt bra att de kom till sans och vi fick till ett avtal som alla är nöjda med och som gör att det borde vara lättare att få fler deltidsbrandmän, poängterar Rosén. Även personalchefen vid Ludvika Kommun, Lennart Ströberg, är nöjd med uppgörelsen. Dels blev det en lösning som personalen är nöjda med och dels en lösning som gör att befolkningen i Fredriksberg kan fortsätta att känna sig trygga. Att han riskerar att få på pälsen från SKL tar Ströberg med jämnmod.

– Kan mycket väl hända att det blir så, men för mig är det viktigaste att vi får det att fungera i Ludvika kommun, säger Lennart Ströberg. Mattias Rosén vill betona att han tycker att kommunen ska ha en eloge för att de gick dem till mötes och att det till sist blev mycket bra diskussioner med kommunens representanter.

– Nu kan vi börja rekrytera ny personal med ett helt annat anslag än tidigare, det känns oerhört bra, framhåller Joakim Jansson, brandman i Fredriksberg.

I avtalet från 2014 fanns det bland annat delar om ersättning för friskvård med 1 000 kronor om året till personalen och det ska utgå en aktivitetsersättning med 5 000 kronor till stationen.

Dessutom finns det planer i avtalet om utbyggnad av stationen med större och bättre personalutrymmen och det har fullföljts enligt planen.

– Nu får vi större och bättre, dessutom blir det separat omklädningsrum för de kvinnor som jobbar som deltidsbrandmän, det är faktiskt riktigt kul att vara brandman i Fredriksberg just nu, summerar Mattias Rosén.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Alexandra Anstrell (M) vill se snabb förändring av a-kassan för deltidare

Samtidigt som temperaturen stiger, stiger också oron för fler bränder. Minnen från 2018 gör oss …