Hem » Artiklar » Deltidsbrandmän övar i Revinge
Deltidsbrandmän övar i Revinge

Deltidsbrandmän övar i Revinge

I förra numret fick ni stifta bekantskap med Projekt Räddningstjänst där jag, sedan september 2015, förföljer Räddningstjänsten i Osby i syfte att fotodokumentera deras vardag. Räddningstjänsten i denna kommun i nordöstra Skåne består, förutom räddningschef och räddningsledare, av deltidsbrandmän som utgår från stationerna i Osby och Lönsboda samt räddningsvärnet i Hökön. Dessutom finns det en ungdomsbrandkår med placering i Osby.

Nyligen var det dags för alla brandmän att åka på sin årliga varma rökövning och den var förlagd till MSB:s övningsområde i Revinge. Gissa vem som följde med?

Jag var med två lördagar av tre och fick kvittera ut eget larmställ, kängor, handskar och andra prylar som gjorde mig till världshistoriens mest otympliga fotograf, men som behövdes då även jag var med inne i hetta och rök under vissa övningar.

Och att sitta med inne i en mörk byggnad och titta när det brinner, känna den snabbt stigande värmen och inse att sikten är nästan lika med noll, det fungerade som en påtaglig tankeställare och en insikt om varför brandvarnare i hemmen räddar liv.

Revingedagarna hade lite blandat innehåll, förutom insatsövningarna så förevisades skärsläckare och CAFS (vind och CAFS gjorde att en viss fotograf kunde anse sig cafsad, ögonblicket då skummet slog emot mig finns dessutom förevigat på bild.

Insatsövningar var totalt tre till antalet: Osbystyrkan fick brand i byggnad på Kaninvägen, där de luriga övningsledarna skapat en svårighet genom att branden oväntat spred sig till en helt annan del av fastigheten. Lönsboda, tillsammans med brandmännen från Hökön, möttes istället upp av ägaren till en bilverkstad som berättade att han kommit tillbaka till jobbet efter lunch och upptäckt att det brann och han hade ingen aning om var de anställda befann sig.

Styrkeledaren fick inrikta sig på att det kunde finnas personer kvar där inne och uppdraget blev således livräddning.

Efter genomsök hade inga personer hittats och det visade sig tack och lov att ingen varit där inne när branden bröt ut. Lönsbodagänget fick däremot undsätta en av sina egna brandmän under insatsen, då scenariot utvecklades till att en av rökdykarna skadat en fot och behövde hjälp ut.

På eftermiddagen var det dags för gemensam insats. Den här gången var det ett automatiskt brandlarm som utlöst. Platsen var Hotell Ingensta och Osbystyrkan rullade ut först. De möttes upp på plats av en anställd som berättade att det inte fanns några gäster eftersom hotellet var under renovering men att hotellchefen verkade vara försvunnen.

Det konstaterades snabbt att det den här gången inte var något falsklarm – det sipprade rök från ett fönster och dörren som styrkeledaren kände på var varm. Brandmännen från Lönsboda och Hökön hade också larmats ut och anlände en kort stund senare. Och de behövdes – det visade sig att det brann på tre olika ställen i byggnaden, branden var uppenbart anlagd, och planritningarna stämde inte riktigt eftersom hotellet på senare tid hade byggts till.

Det pågick febril aktivitet. Slangar rullades ut överallt, styrkeledare och räddningsledare diskuterade hur branden på bästa sätt skulle bekämpas, rökdykargrupper gick in i olika delar av hotellet och snart bars hotellchefen ut. Efter ett tag var elden släckt men skadorna på hotellet blev stora.

Jag kan rapportera att brandmännen efter en hel dags övningar såg ganska slitna ut när slutövningen med hotellet blåstes av. Övningsledarna hade dessutom inte bara försökt trassla till det med tre olika brandhärdar – en av dem var dessutom lite mer av en utmaning då det brann i golvet och inne på hotellet var det mörkt och väldigt varmt.

Men trötta eller inte, det var ändå glada och nöjda miner efteråt och det verkade som om alla var rörande överens om övningarna varit väldigt givande. Och vet ni vad, i nästa nummer är jag tillbaka med fler bilder från Projekt Räddningstjänst.

På återseende.

Deltidsbrandmän i Revinge
Det är bra tryck i slangen och skummet skickas långt och högt. Dessutom i lätt motljus då är det enkelt att vara fotograf.
Deltidsbrandmän i Revinge
Lönsboda fick uppdraget att göra en insats i en brinnande bilverkstad.
Deltidsbrandmän i Revinge
Mörka miljöer är en utmaning att fota i, men värmekameran ger ljus både åt mig och brandmannen.
Deltidsbrandmän i Revinge
Här är det en övning i hur användandet av fläktar påverkar miljön inne i en rökfylld byggnad.
Deltidsbrandmän i Revinge
De fick problem med sin släckbil och passar på att vila en kort stund innan det nya fordonet är på plats.
Deltidsbrandmän i Revinge
Röken väller ut när fläkten startas.

Om skribenten

Text och bild: Åsa Nilsson

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Upphandling av vattenskopande flygplan är klar

MSB har nu tecknat avtal med Saab AB som blir det företag som ska tillhandahålla …