Hem » Artiklar » Avancerad räddning i Höganäs
avancerad räddning i Höganäs
Jag visste inte ens att det fanns något som hette repgevär, här är det Linus som skjuter iväg pil och rep över en ravin.

Avancerad räddning i Höganäs

Vid sidan om alla besöken hos räddningstjänsten i Osby så har jag även besökt brandmännen i skånska Höganäs. Nu ska ni få hänga med på mitt andra besök där övningsplatsen för dagen var skogarna utanför Västra Sönnarslöv – närmare bestämt Soffebacken på Söderåsen. Det var dock inga bränder, vare sig fejkade eller riktiga, utan uppdraget för brandmännen involverade istället klättring. Höganäsbrandmännen är lite specialister på just den saken, nämligen.

Fotografen, som ni kanske vet vid det här laget, alltid fryser höll sig både varm och torr i lånat larmställ från ”hemmaräddningstjänsten” i Osby. och nämnda fotograf försågs även med hjälm och sele och var i princip fastbunden i ett träd halva dagen, men övningsledarna Sebastian och Jim gav mig tack och lov ett hyfsat långt rep så att jag fick lite rörelsefrihet åtminstone. ”Risken är ju att du snubblar när du går omkring och är koncentrerad på fotograferingen”, sa Sebastian (som uppenbarligen har fattat hur jag funkar), och letade upp ett väldigt stadigt träd som han omsorgsfullt fäste mig i.

Jo, det kan jag ju hålla med om, jag blir lätt både halvblind och halvdöv när jag plåtar, så det kändes tryggt med säkerhetstänket. Och med kameraremmen virad flera varv runt handleden hängde jag halvvägs över kanten vid flera tillfällen för att få bra bilder på de brandmän som befann sig många meter längre ner. Jag lovar att det var trötta benmuskler när dagen var slut men också en lycklig fotograf efter en riktigt bra dag fotomässigt (och det trevliga sällskapet var såklart en bonus).

I den här artikeln möter ni Jim, Sebastian, Daniel som är på plats i egenskap av observatör från Höjdräddningsgruppen i Storgöteborg, samt brandmännen Henrik, Marcus, Linus och Thomas. Larmet som ropades ut såg ut så här:

Nivå 1, förstärkningslarm svårbelägenhet, 4160. Vandrare har fallit över kant, ligger på bergshylla. Soffebacken, Kågeröd.

När styrkan begav sig mot platsen kom kompletterande info från SOS:

Ska vara en man som trillat ner över kant, uppringaren har muntlig kontakt med personen. Klagar över smärta vid rörelse, ligger still för att inte falla. SOS har kontaktat 3649410 men pga. att de har ett ärende från Torekov till brännskadekliniken i Malmö så är deras prognos två timmar innan de är gripbara.

Svalöv deltid är larmade.

När brandmännen anländer till platsen, efter en rejäl promenad genom den backiga terrängen, möter de upp personen som larmat och får veta att den nödställde inte har varit avsvimmad, att andningen är bra men att han troligen har en underbensfraktur.

Räddningsarbetet påbörjas och det är Henrik som skickas ner först till den skadade vandraren medan Linus, Marcus och Thomas fortsätter arbetet uppe på berget med att förbereda båren och det är en himla massa rep fästa kors och tvärs (fotografen är synnerligen okunnig om klättring, det kanske märks?). Linus firar sedan ner sig och tillsammans med Henrik startar de det långsamma arbetet med att frakta upp vandraren som ligger fastspänd på räddningsbåren.

Avancerad räddning på hög höjd
Henrik (t.h) och Linus gör sig klara att undsätta den skadade vandraren.

Nu var detta bara en övning för Avancerad räddningsgruppen i Höganäs och vandraren var en livlös docka. Men det är just den här typen av larm som brandmännen får åka på. Bara några dagar senare åkte delar av gänget på bilderna ut och undsatte en vandrare på Kullaberg, kvinnan ifråga hade brutit foten och kunde inte ta sig därifrån på egen hand.

Efter en stadig lunch bar det iväg tillbaka till övningsplatsen där gruppen fick i uppgift att ta sig över en mindre ravin och där jag för första (och eventuellt sista?) gången fick se ett repgevär användas. Två gånger. Detta eftersom pilen med repet på ett väldigt retfullt sätt parkerade sig upp i ett träd. Men övning ger ju som sagt färdighet och efter en stund kunde Thomas bege sig ut på ”linbanan” och utföra uppdraget.

Hur många bilder jag tog under dagen? Hmm, jag slutade nog räkna vid 800 eller så…

I nästa nummer så avslutar jag rapporteringen från själva Projekt Räddningstjänst med en sammanfattning och med de bästa bilderna. Vi höres!

Avancerad räddning i Höganäs
Det är en bit att gå innan brandmännen når fram till platsen där en person ska ha fallit över en kant.

Om skribenten

Text: Åsa Nilsson

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Regeringen säger nej till undantag för deltidare

Många deltidsbrandmän, som i vanliga fall har en heltidsanställning, har under coronakrisen varslats om uppsägning …