Hem » Artiklar » Allgotechs Hose Master – en revolutionerande uppfinning
Allgotechs Hose Master

Allgotechs Hose Master – en revolutionerande uppfinning

Räddningstjänsten innebär ett fysiskt påfrestande jobb med långa pass, slitiga arbetsmoment och många tunga lyft. Trots att brandmän är vältränade är det inte ovanligt med förslitningsskador. Allgotechs Hose Master är designad för att förenkla brandmännens jobb – den rengör, provtrycker och torkar brandslangen på en bråkdel av tiden det tar med den gamla tekniken. Maskinen är idag en viktig komponent i arbetet med friska brandmän som pågår runt om i landet.

Hose Master är världens första helautomatiska slangvårdsmaskin för brandslangar, och den symboliserar ett paradigmskifte för räddningstjänsten. Den tvättar, provtrycker, torkar, märker och rullar ihop slangarna helt automatiskt, något som sparar enorma resurser för räddningstjänsten.

Maskinen förkortar tiden som krävs för att tvätta och hantera slangar, och den tar dessutom mycket mindre plats, och är säkrare att använda. Slangen behöver till exempel aldrig rullas ut i sin fulla längd. Vid trycksättning isoleras en liten mängd vatten i slangen mellan två valspar, och på så sätt kan man bygga upp rätt tryck utan att behöva fylla hela slangen med vatten. Det innebär mindre spill, lägre kostnader och en säkrare och bättre arbetsmiljö för operatören. Det blir billigare också. Kortare arbetstider, lägre resurskrav och minskade lokalkostnader innebär låg driftskostnad. Tack vare Hose Master kan tiden och kostnaden för servicefunktioner kapas så att större resurser kan läggas på kärnverksamheten.

Hose Master är dessutom det överlägset mest miljövänliga alternativet på marknaden. Som mest används 5 liter vatten per slang till trycksättning, och hela processen sker i ett slutet system där farliga ämnen och aerosoler försvinner genom ventilation, vilket minimerar risken för operatören. Arbetsmiljö och säkerhet. Det har alltid varit högsta prioriteringen under utvecklingsprocessen.

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Sök stipendie, nu!

Varje år delar RRB ut ett stipendium med syftet att erbjuda finansiering till den som …