Hem » Artiklar » Alex Forrest får plats i IARC
Alex Forrest får plats i IARC

Alex Forrest får plats i IARC

Alex Forrest som är brandman och advokat har arbetat i många år med cancerfrågan genom det nordamerikanska förbundet IAFF. Alex har medverkat till att USA, Canada och Australien har klassat vissa cancerformer som arbetsskada för brandmän.

Alex har varit i Sverige ett flertal gånger och var även med när Insamlingsstiftelsen Brandmännens Cancerfond introducerades i samband med Skydd 2012. Alex var en uppskattad föreläsare under skyddsmässan, Alex sågs senast i mars månad i Danmark för att driva arbetet vidare med att även Europa ska få sitt första land som klassar cancer som arbetsskada för brandmän.

Ett erkännande för Alex Forrest arbete för världens brandmän är att WHO och dess cancerorgan IARC har uppmärksammat att brandmännen drabbas mer än andra av vissa cancerformer. Redan 2007 klassificerade WHO: s internationella byrå för cancerforskning IARC i Lyon brandbekämpning som ”möjligen cancerframkallande för människor.” WHO drar slutsatsen att mer forskning behövs för att bättre förstå cancerrisker bland brandmän. Slutsatsen är baserad på 42 studier. Bara det att IARC lyfter frågan om brandmännens cancer betyder att det finns substans och IARC kommenterar inte vad som helst. Vi kan konstatera att det ger tyngd åt den forskning som finns och mycket har hänt i forskningen sedan dess.

Att Alex Forrest nu har fått en plats i IARC kommittén som förste icke läkare är sensationellt. Det är bara att gratulera Alex Forrest och världens brandmän till platsen i IARC Det blir bara inte så av en anledning…

Om Swedish Firefighters

Svensk Räddningstjänsts branschtidning Swedish Firefighters, SFF, trycks i 13 000 exemplar och distribueras kostnadsfritt – utöver BRF:s medlemmar – även till beslutsfattare i branschen och till samtliga riksdagsledamöter.

Läs även

Regeringen säger nej till undantag för deltidare

Många deltidsbrandmän, som i vanliga fall har en heltidsanställning, har under coronakrisen varslats om uppsägning …