”Det eskalerande våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal bör mötas med samhällets fulla kraft. Det skriver Nyamko Sabuni (L), Henrik Johansson, Ambulansförbundet, och Peter Bergh, Brandmännens riksförbund.”

Ambulans, räddningstjänst och polis rycker ut för att ge hjälp när den behövs som allra mest i livet. Varje gång de angrips och utsätts för våld och hot är det inte bara en attack mot de yrkesgrupper vi som samhälle ska hylla – utan ett angrepp mot vår gemensamma frihet, trygghet och demokrati. Det eskalerande våldet mot utryckningsfordon och blåljuspersonal måste mötas med samhällets fulla kraft. Stenkastning mot ambulanspersonal och bensinbomber mot brandbilar kan inte accepteras.

Bara de senaste veckorna har det rapporterats om flera brutala attacker mot ambulans- och räddningstjänstpersonal under pågående larm. Tyvärr är detta inte enstaka exempel, utan en del av ett mönster. Vi hör hur blåljuspersonal som verkar i våra utsatta områden vittnar om en omfattande och fortsatt växande hotbild. I dessa områden måste blåljuspersonal vara förberedda på att möta hot med skarpladdade vapen, fysiskt våld och risken att bli uppsökta utanför tjänst varje dag. Den utvecklingen måste vändas. De som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör vårt samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvenser. Polisen, räddningstjänsten och ambulansjukvården måste kunna verka i hela Sverige.”

HÄR läser du hela artikeln

Swedish Firefighters