Brandmännens Cancerfond skrev nyligen ett inlägg på brandmannenscancerfond.se gällande vår hud och alla giftiga partiklar som kan tränga igenom vår hudbarriär och utsätta oss för mindre trevliga reaktioner.

En artikel handlade om kemikalier i solskydd. Kemiska UV-filter som vi ska använda oss av för att skydda oss mot solens skadliga strålar. Man har gjort mätningar och kunnat påvisa att vissa av dessa ämnen hamnar i blodet, till exempel ett ämne som heter oxybenzone, en ingrediens i vissa solskydd. Oxybenzone är ett ämne som kan rubba hormonbalansen i kroppen. Låter lite kontraproduktivt kan man tycka. Man framställer ett skydd mot solen skadliga strålar som egentligen inte är helt utan risker. Vi ska inte prata solskydd här, med det är en liten reminder att det vi utsätts för i det dagliga livet faktiskt kan ” krypa in genom skinnet”.

I yrket som brandman vet vi idag tack vare forskning att det finns flertalet ämnen som vi stöter på i vår vardag vilka direkt hotar vår hälsa. Det är gifter och cancerogena ämnen som går rakt igenom våra kläder och vidare in i våra kroppar och vi kan aldrig nog skydda oss för mycket. Vi vill alla leva ett hälsosamt liv och finnas med så länge det bara går med hälsan i behåll.

Vi har under ett antal år nu genom gedigen forskning fått kunskap att även om vår hud är ett fantastisk skydd som hjälper oss att stå emot yttre påverkan så finns det gränser för vad vår hud klarar av att skydda oss ifrån. Kemikalier i dess alla former i brandröken är den absolut största faran för vårt välmående. Jag vill med mitt arbete i cancerfonden hjälpa, stötta och upplysa er hur vi bäst kan skydda oss. Så med sommaren i sikte och tyvärr säsong för bilbränder tänkte jag komma med en uppmaning:

Med anledning av debatten kring Litiumjonbatterier: Bygg in ett beteende som är lika för alla bränder i bilar ute i det fria. Brandmannen som är framme och släcker bilen ska undvika att exponera sig för brandröken, alltså även om du är skyddad med larmställ och luftapparat ska tiden minimeras i kontaminerad miljö. Arbeta med fläkt. Se till att inte få släckvatten på er i retur från den brinnande bilen. Personal i närhet av bil bör använda andningsskydd. Se till att ingen personal befinner sig i vindriktning bakom bilen då riskavstånd kan vara 100 meter. Efter insats ska även underställ tas av då underställen ackumulerar brandgaser. Står bilen i garage gör en riskbedömning, finns liv att rädda……….?

Det här har vi skrivit om tidigare, men det är som med sina nära och kära, man påminner och tjatar och det kommer från hjärtat för jag vill väl.

Ta hand om er!

Trevlig Sommar
Anders Cederberg
Brandmännens Cancerfond