Jag satt och skrev Ledaren och plötsligt ropas och stojas det och något har uppenbarligen hänt. Jag springer dit och får då se att de svenska skidskyttedamerna tagit en historisk OS-medalj i stafetten. Wolfgang Pichler jublade och menade att detta kunde vara det största han varit med om och lyfte fram lagkänslan, laget och att detta hade man gjort tillsammans.

Hans teori var att även en individuell sport kan gynnas av att hanteras som en lagidrott och med inspiration från fotbollen klev han in och förvandlade det svenska skidskyttelandslaget till ett lag. Tjejer, killar, ledare, service och vallarteam lyfter gemensamt varandra och även sig själv. 

Andra team och lag, kort förenklat och generellt,  kan vara en arbetstagarsida och en arbetsgivarsida som i ett slags maktbalans utgör den svenska modellen. Men, den fackliga anslutningen nådde sin högsta notering år 1995 med 88 procent och sen har den minskat med cirka en procentenhet per år. 2017 var 70 procent av samtliga anställda fackligt anslutna där arbetare stod för 63 procent och tjänstemännen 74 procent.  Kvinnor är fackligt anslutna i högre grad än män och det varierar stort mellan olika åldersgrupper. Anslutningen är lägst i gruppen 16-24 år med 38 procent för att vid 45–64 år nå 75 procent. Det är trista siffror och det innebär att maktbalansen mellan fack och arbetsgivare kan och kommer att förändras om trenden fortsätter. Tänk tanken, om förstasträckan får åka en sträcka till för att få ihop laget.

För att ytterligare späda på anslutningsproblematiken relaterat maktbalans på arbetsmarknaden så finns det uppenbara problem om inte konkurrerande fackförbund jobbar någorlunda samordnat.

Också. Åtminstone i vissa kritiska frågor. Konkurrens är bra men det finns undantag. Nu har ju bara BRF en bransch, en grupp och kan lägga all fokus på den och det kanske är enklare. Rent av bättre, men vi gör det gärna tillsammans i många frågor. För laget, som Pichler skulle sagt. 

BRF har haft sin beskärda del av medlemstapp sedan 1995 och även om det är stabilt sedan några år så finns det att göra och vara självkritiska i och bli mer attraktiva. Syns man inte finns man inte och därför kommer en rad aktiviteter som ska visa vad man får och kan förvänta sig av oss.  BRF väljer man om man vill ha ett partipolitiskt obundet fackförbund som är experter på sin bransch, kan yrkesrollen och som finns i relaterade nätverk nationellt och internationellt.  Vi vill samverka och samarbeta men samtidigt vågar vi ta fighten och ställer upp om man får problem och detta ska vi synliggöra bättre. Också. Ensam är inte stark men tillsammans är vi starka så våga ta ställning. Du är mycket välkommen och behövs för tillsammans gör vi skillnad.

// Peter Mountain

(Om Wolfgang blev varggäng får väl Bergh tillfälligt bli mountain)  

http://brandfacket.se/bli-medlem/    

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here