Våren har börjat och komma i korta och soliga perioder, dagarna känns ljusare oc luften fylls med liv från fåglarnas härliga vårsång.

Vi har en riktigt underbar tid framför oss med förhoppningsvis mycket energiladdande sol och varmare dagar. Tiden går som vanligt i rasande fart, tidning nummer 2 av SFF har ni nu i handen och när nästa nummer hamnar i brevlådan så är vi inne i semesterperioden???

 I detta nummer så följer vi SBB (Föreningen Sveriges Brandbefäl) med Ulf Lago och Cecilia Uneram i spetsen som efter höstens Metoo-upprop #larmetgar valde att försöka samla branschen. När Föreningen Sveriges Brandbefäl, SBB, bjöd in till ett seminarium på temat var gensvaret stort. 120 personer kom för att diskutera hur kränkningarna ska stoppas.

I spalten ombudsmannen har ordet ger Magnus Sjöholm förbundet syn gällande semesterfrågor, vilka rättigheter man har som arbetstagare samt hur man ska tolka olika paragrafer. Läs spalten och tveka ej på att kontakta kansliet om ni har fler frågor kring ämnet på kansli@brandfacket.seSom en del säkert av er märkt så har BRF gått ut med enkät som alla brandmän och befäl har möjlighet att besvara. Målet är att kartlägga hur välmående räddningstjänsten är ute i landet. Avtalskommitténs mål är att få minst ett svar från varje station i landet. Såhär långt, i den information som inkommit visar det sig att på RiB-sidan finns en hel del chockerande brister. På heltidssidan vittnas det om andra problem som vi längre fram kommer att beröra. Vi vill be er att gå in på www.brandfacket.se/avtalskommitte och fylla i enkäten om ni inte redan gjort det.

Räddningstjänsten Skåne Nordväst försöker bygga broar mellan blåljusaktörerna i regionen. En stor samverkansövning äger rum på övningsfältet på Berga brandstation, övningen hålls flera gånger så att så många som möjligt av blåljuspersonalen ska ha möjlighet att deltaga på övningen. 

Målet med övningen är att utveckla samverkan mellan de olika organisationerna på en skadeplats, både på golv och ledningsnivå. Scenariot är en kollision mellan en personbil och en regionsbuss med många skadade. Under förmiddagens övning så håller sig respektive organisation för sig själva och man arbetar ganska monotont.

Efter en konstruktiv genomgång av förmiddagens övning så ser man en stor skillnad på samverkan mellan organisationerna i eftermiddagens övning. Polis, ambulans, räddningstjänst och bärgare genomför övningen i bästa samverkansanda. Man kan ju enkelt säga att dessa typer av samverkansövningar måste genomföras mer och oftare i hela landet.

 

Vill från redaktionen vill passa på å önska er alla en riktigt fin vår.

Tobias Rådenfjord
CHEFREDAKTÖR

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here