Den 18:e mars är det val i Ryssland, även om Vladimir Putin lär behålla sitt grepp om Ryssland kommer omvärlden bevaka det med stort intresse. Under Putins ledning har konflikterna med omvärlden ökat, inte minst genom annekteringen av Krimhalvön i östra Ukraina. Castro-eran tar slut på Kuba, Raúl Castro har tillkännagivit att han kommer att avgå som Kubas president i början av 2018. Den 86-årige Raúl Castro efterträdde 2008 sin bror Fidel Castro som avled 2016.

Nu får världen följa utvecklingen i ett Kuba vars ledare för första gången på 60 år inte heter Castro. Den 9 september 2018 hålls det riksdagsval, landstingsval och kommunalval i Sverige. Det är dags för svenskarna att säga sitt om i vilken riktning de vill att Sverige ska styras. Sjukvården är fortsatt den viktigaste frågan för väljarna inför valet 2018 Enligt Novus, Den näst viktigaste frågan för väljarna i kommande val är invandring och integration och på tredje plats ligger frågorna skola och omsorg. Ja det är mycket som händer både i Sverige och världen 2018.

I årets första nummer av SFF får vi följa med Anna-Clara Dalenhag som blev gravid under sin anställning som brandman. Clara var orolig över hur arbetsgivaren skulle ta emot beskedet.

-Jag fick ju nervöst gå upp till stationen och helt enkelt kläcka ur mig detta. Men jag hade inte behövt vara orolig, de tog det bra, gratulerade mig och var helt med mig. Det var underbart skönt att höra men även viktigt för mig att de förstod – två karlar liksom. Hon fick dock lämna ifrån sig sökaren direkt efter att ha levererat nyheten och berättar, lite nedstämd, att hon aldrig kommer att glömma den stunden. 

MSB har finansierat en studie kring ergonomi där syftet är dubbelt! Man vill minska belastningsskadorna samt att öka möjligheterna att arbeta inom räddningstjänsten för den som inte är så lång och superstark. Att svensk räddningstjänst ofta använder tyngre alternativ beror delvis på ekonomi, men också på en traditionell uppfattning om hur en brandman ska se ut. Läs mer om detta i artikeln ergonomi.

Tobias Rådenfjord