Vad har varit bra vad har varit dåligt och vad kan vi göra bättre.

Vi har redan gått in i december och året går mot sitt slut. För er som inte märkt det så firar Swedish Firefighters 10 år som tidning i år och detta firar vi med ett extra kryddat jubileumsnummer.

 Vad har då hänt under dessa 10 åren? Vi har djupdykt i verksamheter, granskat räddningschefer, ifrågasatt släckmedel, tagit del utredningar, arbetat för lagändringar, påtalat den förhöjda risken av cancer mm denna listan kan göras lååååång. Syftet med SFF är att ge svensk räddningstjänst de verktyg som behövs för att göra det så bra som möjligt för varje enskild individ. Hur ser vi då på 2018? Sveriges beslutsfattare ger räddningstjänstpersonal ”tjänstemannastatus”, SKL/PACTA lyssnar av räddningschefer och brandmän och ger dem rätt förutsättningar för att kunna säkerställa förmågan i varje enskild kommun och förbund.

För att lyckas med detta krävs ett modernt hållbart kollektivavtal RiB-19. Det är också av stor vikt att beslutsfattare/räddningschefer förstår det primära uppdraget man finns till för och att de sekundära uppdragen aldrig får äventyra dom operativa förmågorna. I detta nummer har vår reporter besökt en storskalig övning i Höganäs som gick under namnet ”Stora C”. Kring 80 personer fån räddningstjänsterna i Höganäs, landskrona, Svalöv Bjuv, polisens yttre befäl och ordningsgruppen samt ambulanspersonal från Helsingborg, Höganäs och Ängelholm medverkade i övningen. Övningen fokuserade på stor skadeplats med många svårt skadade.

Här handlar det om att kunna hantera många skadade med stora blödningar, för att komma så nära verkligheten som möjligt så använde man sig av rekvisita i form av grisdelar och grisblod. EFFUA bevakar Europas brandmäns intresse i Bryssel. Efter många års arbete kom dagen då EFFUA blev inbjudna till Europa kommissionen. Ibland krävs det tyvärr en katastrof innan våra politiker öppnar ögonen, i detta fallet var det den tragiska olyckan i Greenfell Tower London (69 döda) som fick EU att vakna. På mötet diskuterade man de stora skillnaderna gällande det brandtekniska skyddet inom Europa.

Vi på redaktionen vill passa på och önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år samt ett riktigt fantastiskt 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here