sommaren som gått och försöker komma ihåg minst en vecka som innehöll mer än tre dagars sol på rad men det sket sig. Nä jag är inte bitter man måste ju se det till positiva för det kan väl inte bli värre nästa år? I skrivande stund har vi ett par veckor kvar av vad enligt kalender kallar för ”sommar” och jag hoppas verkligen att den blir fantastisk för er alla där ute. En positiv sak är att antalet omkomna genom drunkning i år har minskat från 88 till 66 från samma period under föregående år (januari-juli) vad detta beror på kan man ju bara spekulera i men det dåliga vädret kan säkert varit en bidragande orsak.

I detta numret hänger vid med Erik Flink, mångfaldshandläggare vid MSB, på Prideparaden i Stockholm. Paraden slingrade sig drygt fyra kilometer från Kungsholms torg till Östermalms IP och gicks av uppskattningsvis 50 000 personer. Ola skriver i sin spalt om räddningstjänsternas operativa förmågor och om hur planeringen av att ha kompetent personal under semestermånaderna ofta brister. Semestervikarierna har inte erforderlig utbildning för att köra tunga utryckningsfordon eller att rökdyka, ett exempel är i Räddningstjänsten Skåne Nordväst där vikarien sitter som åkande på släckbilen och tar sedan uppgiften som pumpskötare ute på skadeplatsen samtidigt som chauffören byter om och blir rökdykare.

Stärk skyddet för blåljuspersonal anser Tomas Tobé (politisk rättstalesperson för moderaterna) och Cecilie Tenfjord-Toftby (riksdagsledamot). Dom anser att den sittande rödgröna regeringen varit alldeles för passiva i den frågan. Ett av de stora problemen är att personal inom räddningstjänst och hälso-sjukvård inte omfattas av reglerna om våld mot tjänsteman. Moderaternas förslag om att utvidga lagen genom en ny brottsrubricering kallad våld mot alarmeringspersonal välkomnas av många. Räddningstjänsten i Västra Blekinge har lyckats med det som många andra misslyckats med, att rekrytera kvinnliga medarbetare. Man har gått från 2 till 13 på 10 år. Fotografen Åsa levererar som vanligt, denna gången fick hon förmånen att uppleva räddningstjänsten ur ett annat perspektiv som markör under en klippövning. Hon har även besökt Karlshamn där hon fick följa med ut under en ytlivräddarövning.

Vi på redaktionen önskar er alla en fortsatt trevlig sensommar och en fantastisk höst.

 

Tobias Rådenfjord
Chefredaktör SFF
chefredaktor@firefighters.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here