”GUD OCH SOLDATEN HEDRAR VI, när ofreden råder och de står oss bi. Men när fred råder och fyllda är faten, glömma vi Gud och föraktar soldaten”.

Tankar av författaren och poeten Alf Henriksson och för mig handlar beredskap om att vara förberedd att klara en händelse eller ett tänkt läge. Det man har beredskap för behöver ju inte ske eller så sker det inte för att man just har beredskap. Klarar vi eller har vi ett samarbete med någon inom rimlig tid så vi klarar en större brand, en stor olycka eller annan akut större händelse? Klarar vi av två samtidiga eller nära larm eller har vi rent av problem med vardagshändelser frekvent?

Vi upptäcker frekvent skillnader mellan vad räddningstjänstplanen anger och vad som finns i praktiken och detta borde man informera om istället för att dölja. Vidare så borde man informera om förmåga men även o-förmåga inte minst när man förändrar. Om vi tar FiP som exempel är det ovedersägligen så att de nästan alltid kommer snabbare fram men det är ensamarbete och den har mindre utrustning och behöver du ”vatten eller en stege” hjälper det inte att förstärka med 3 FiP-bilar till. Räddningstjänstplaner och vår förmåga måste beskrivas bättre och sakligt korrekt så lekmän förstår. Jag menar att blåljusverksamheten nu visar mer yta än innehåll och vi sysselsätter ett antal människor  med nya titlar som skall agera målvakter för negativ publicitet och beskriva verksamheten positivt. Nästintill oavsett vad som hänt eller ska ske och jodå, jag har själv gjort det. Jag tog tex bort en ambulans och förklarade snyggt och prydligt, efter inläst manus från kommunikationsavdelningen, att kvalitén blev bättre med de åtgärder för övrigt som gjordes. Det jag inte sa till den drabbade orten var att detta gällde i ett större perspektiv men för just dem, först när en annan ambulans väl var framme. Jag ljög inte men å andra sidan sa jag heller inte allt. Paketet har blivit viktigare än innehållet.

Detta är inte nytt. Vid Skansen den 27 augusti 1939 talade Sveriges statsminister Per Albin Hansson om krigshotet och avslutade med: ”Regeringen har nu vidtagit alla åtgärder för vakthållning och skydd, som nu kunna anses påkallade. Dessa komma att utvidgas och stärkas i den mån så befinns nödvändigt. Vår beredskap är god.” Men faktum är att större delen av den svenska krigsmakten saknade modernt materiel och i praktiken förmåga och man menar att han syftade på livsmedelsförsörjningen och inte försvaret. Att statsministern säger ”vår beredskap är god” var list på flera sätt och främst menat att lugna befolkningen och något ifrågasättande eller debatt var det ju inte tal om. Makten och kunskapen hade talat och man hade helt enkelt inte kunskapen, möjlighet att kontrollera och för de flesta var hela världen sin by, sin socken sin stad.

Idag har vi kunskapen och verktygen att ta reda på fakta. Vi kan jämföra med andra nationellt och vi kan sätta saker i ett globalt perspektiv. Ändå vågar man påstå saker som om vi hade samma dåliga möjligheter till kontroll som 1939. Att 60 personer gör mer och bättre jobb än 100. Att rekryteringsproblemen på deltidssidan inte på något enda sätt har med avtalet att göra. Att överfall- hot och våld- anlagda bränder inte är något större problem och i avklingande. Att man jobbar och sliter med säkerheten på och vid väg för insatspersonal. Att MSB blev ett bättre Räddningsverk och listan kan göras lång men jag stannar i det enkla och mest besvärande: Det är många räddningstjänstplaner som inte levererar vad de lovar utan är i mycket en pappersprodukt när de granskas mot verkligheten. Här befinner sig räddningstjänsten i mycket som Per-Albin 1939, att hålla skenet uppe och hoppas det tar tid till nästa Västmanlandbrand eller att vardagsolyckan sker när det finns personal. Vill just du göra skillnad för dig själv som brandman eller som privatperson för svensk räddningsräddningstjänst, bli medlem eller stödmedlem hos Brandmännens Riksförbund.

Hade bra på er, Peter

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here