I skrivande stund sitter BRF:s förhandlingsdelegation och finjusterar sitt motbud till det så kallade ”förslaget om avtal” som motparten överlämnat. Nu är det upp till bevis SKL/PACTA, våga ta steget om att vara med och modernisera avtalet för deltidsbrandmän och ge räddningstjänsterna de verktyg som behövs för att kunna driva svensk räddningstjänst framåt.

Att det är problematiskt med att rekrytera deltidsbrandmän runt om i Sverige kan ju omöjligt gått någon obemärkt förbi. När tänker då beslutsfattare och myndigheter ta sitt ansvar så att vi ska kunna vända denna negativa trend där stolta yrkesmän lämnar räddningstjänsten pga. ett förlegat avtal med alldeles för låga ersättningsnivåer. När en deltidsbrandman lämnar sin ordinarie arbetsplats för att åka på larm, ska väl inte denne förlora ekonomiskt? Det kan väl aldrig vara meningen att, efter att ha hindrat en villa från att brinna ner till grunden, räddat livet på en person med hjärtstopp eller stoppat en vattenläcka mm, att ersättningen du får från din räddningstjänst är sämre än den du tappar hos din huvudarbetsgivare?

För första gången i tidningens historia har vi fått den äran att göra reklam för pressreleasen av boken Gryningspyromanen som är skriven av Monika Walldén och David Widlund. I slutet av april 2016 släpptes den så kallade Gryningspyromanen Ulf Borgström fri från sitt fängelsestraff. Han har enligt egen utsago anlagt 200 bränder men endast blivit dömd för tre. Notan för de bränder han har varit misstänkt för, spaningen och rättegångskostnaderna uppgår till minst en miljard kronor. Vem är denne man, och vad är det som format honom till den han är idag? Svaren får vi i denna dokumentära bok som också ger en inblick i vad vi kan vänta oss av honom efter frigivningen. Åsa vår stjärnreporter har varit på besök hos Höganäs räddningstjänst där hon fick följa med till Soffebacken på Söderåsen för att se Höganäsbrandmännen öva en av sina många färdigheter, höghöjdsräddning de är nämligen specialister på denna typ räddningsaktion. Mårten Hultman Intervjuas av Anders Cederberg i SFF där Mårten hoppas att hans medverkan kanske gör att fler anmäler sin cancer till AFA och får den ersättning som de är berättigade till för att de har valt just yrket som brandman och sen blivit sjuka i cancer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here