Det här är garanterat det vanligaste ansiktet på världens alla brandstationer: dockan Anne som har lärt miljontals människor att rädda liv. Men hur mycket kan du om din gummi-kollega? Här är 11 saker du nog inte visste om Anne.

Norsk uppfinning

Dockan Anne skapades av en norsk entreprenör, Åsmund Lærdal, i Stavanger. Han blev intresserad av olika återupplivningstekniker sedan hans son Tore varit nära att drunka år 1955. Pappa Åsmund räddade livet på sonen genom att i panik hålla honom upp och ner, varpå vattnet rann ur lungorna. Han insåg då att det måste finnas bättre metoder. Efter flera års experiment tillsammans med läkare presenterade han ”Resusci-Anne” 1960.

Förebilden till Anne var ett lik

Förebilden till det fridfulla ansiktet på Anne-dockorna kommer troligen från en drunknad ung kvinna. Kroppen drogs upp ur floden Seine i Paris i slutet av 1880-talet. Någon på bårhuset gjorde sedan en dödsmask som hamnade hos ett lokalt företag. Man döpte masken till ”L’Inconnue de la Seine” (franskaför ”okända kvinnan från Seine”) och inom bara några år var det en storsäljare och man hade tillverkat hundratusentals kopior av det gåtfulla ansiktet.

När Åsmund Lærdal arbetade med sin docka besökte han en dag sina svärföräldrar. Han hade haft problem med att hitta ett neutralt ansikte till dockan. Men på väggen i deras hus hängde en kopia av ”L’Inconnue”. Han visste direkt att han hade hittat det perfekta Anne-ansiktet.

Inspirerade Michael Jackson-låt

En av Michael Jacksons största hitlåtar, ”Smooth criminal”, är inspirerad av Anne. Låtens refräng är ”Annie, are you OK? Are you OK, Annie?”. Det här uttrycket använde man på 1970-talet när man tränade på dockan. Alla fick lära sig att det första man ska göra i en nödsituation är att skaka Anne, och sedan ropa just ”Anne, är du okej?”. I låtens text nämns till och med mun-mot-mun-metoden. Men i musikvideon är det inte Anne som har huvudrollen utan Michael själv (och hans hatt).

I dag finns det massvis plast-släktingar

Under de mer än 55 år som gått sedan Anne skapades så har den kvinnliga dockan fått en hel rad plastiga släktingar. Det har tillverkats både manliga, asiatiska och svarta varianter. Dessutom finns det HLR-dockor i flera baby- och barnstorlekar.

Tränade på nedsövda frun

Innan Anne-dockan fanns så tvingades läkare använda nedsövda patienter som övningsobjekt. Läkaren Bjørn Lind var en av de främsta förespråkarna för de nya återupplivningsmetoderna på 1950-talet. Han övertalade till och med sin hustru att bli nedsövd för att vara övningsobjekt för mun-mot-mun-metoden. Lind var en av de främsta rådgivarna när Annedockan togs fram några år senare.

HLR-dockan AnneVärldens mest kyssta ansikte

Någon har räknat ut att 100 miljoner personer har lärt sig hjärt- och lungräddning genom att kyssa Annedockan. Andra menar att det i stället är närmare 300 miljoner. I vilket fall som helst så är det här världens mest kyssta ansikte.

En tidig sexsymbol

I början av 1900-talet så var den gåtfulla dödsmasken ”L’Inconnue” så populär runt om i Europa att den blev en tidig sexsymbol. Masken var framför allt populär i Tyskland, där ska till exempel den kända tyska skådespelerskan Elisabeth Bergner (1897–1986) ha haft ”L’Inconnue” som förebild. En forskare menar att ”Inconnue var sin tids erotiska ideal”.

Började med gummibilar och gummisår

Har ni några gamla gummisår från Röda korset liggande i ett hörn? Då är chansen stor att de är skapade av Anne-uppfi nnaren Åsmund Lærdal. Han började sin karriär med att tillverka leksaksbilar och dockor av gummi. Senare gjorde han verklighetstrogna fejksår för Röda Korset i Norge och Sverige.

Från stål och plast till elektronik

I dag finns det avancerade Anne-dockor som är fyllda med datorer, sensorer och elektronik. De första varianterna i början av 1960-talet bestod av gummiblåsor, en blå skiddräkt, plast och stålfjädrar. Den första elektriska varianten kom 1972 med lampor som blinkade om man gjorde fel.

Det mystiska leendet

Genom åren har många ifrågasatt det mystiska leendet hos Anne-dockans och dödsmasken ”L’Inconnue”. Kan det här verkligen vara en dödsmask från en kvinna som drunknat? Det brittiska tv-bolaget BBC gjorde till och med en dokumentär, där man åkte till Paris och intervjuade de fl odpatruller (”Brigade Fluviale”) som ansvarar för drunknade. De förstod inte alls hur någon som dött på ett så otäckt sätt kunde se så fridfull ut.

Konstnär skapade fejk-historia

Den brittiske konstnären John Goto var så fascinerad av ”L’Inconnue”-masken att han skapade en fejkhistoria med mängder av ledtrådar, falska fakta och påhittade namn. Enligt den konstnärliga versionen föreställer masken den ungerska skådespelerskan Ewa Lazlo som mördats av sin make. Gotos berättelse är så verklighetstrogen att den till och med inspirerat teateruppsättningar.

[author image=”http://www.firefighters.se/sff-skribent.jpg”]Text: Mikael Jägerbrand[/author]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here