Det har sagts och skrivits så mycket kloka och tänkvärda saker de senaste veckorna att det känns övermäktigt att försöka sig på något liknande här, i SFF. Samtidigt känns det väldigt angeläget att markera vårt avståndstagande mot det meningslösa religiösa våldet samt att ge vårt stöd åt yttrandefriheten. En värld, eller ett land där man inte får säga vad man tycker är för de flesta av oss helt främmande. Rent av svårt att föreställa sig. 12 personer fick sätta livet till för det fria ordet, och det kan vi inte ändra på. Men vi kan sända våra tankar till de drabbade och fortsätta att respektera demokrati och yttrandefrihet.

Däremot är det ju med glädje man öppnar sin mail och läser om ett pressmeddelande från MSB och Brandskyddföreningen med överskriften ”Lägsta antalet omkomna i brand på 2000-talet”. För andra året i rad visar preliminär statistik på att antalet omkomna i bränder är under 100. Under 2014 har 76 omkommit i 69 bränder varav 68 personer omkom i brand i sin bostad. Antalet döda i bränder har minskat under fl era år men under 2014 har minskningen varit påfallande stor. Jämfört med 2013 har antalet omkomna minskat med 21 % och antalet dödsbränder med 20 %. Det är ju bara att hoppas att denna trend håller i sig och att siffrorna gällande omkomna i samband med bränder fortsätter att dala. Vad beror då detta på då? Nu hoppas man ju att MSB lägger fokus och resurser på att fortsätta kartlägga vilka faktorer som bidrar eller har bidragit till detta.

Porträttet om Björn Elfström ”brandmannen med diagnosen PTSD” är en riktigt gripande historia som jag rekommenderar er att läsa och det tog inte lång tid innan man upplevde att man känt honom en längre tid.

Jag vill passa på att önska er alla ett fantastiskt 2015!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here