Överskriften oroar på många sätt men i delar var det faktiskt bättre förr och jag tänker numerär, jag tänker ansvar, jag tänker lön och ersättningar relaterat andra yrkeskategorier, (gissa om brandmän stått tillbaka men det blir sen i en annan ledare och i andra artiklar), och lite till. När var det då bäst då och vem bestämmer och styr?

I lagen om skydd mot olyckor, LSO, framgår i 1 Kap. 3§ att räddningstjänsten ska planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras effektivt och hur många gånger har jag sagt att detta är för otydligt och då för riskabelt, räcker 200 gånger?

Lagen är målstyrd och det förutsätter en tolkning och någon med kraft som värnar tolkningen och det har vi INTE idag. Då dels mål utan mätbarhet helt enkelt inte fungerar och dels har ingen det uttalade ansvaret. Egentligen. Däremot har vi i stora och väsentliga delar en bransch där prioriteringar, måsten och lagkrav läggs till enskilda kommuner och till dess företrädare att själva bestämma. Helt själva i praktiken och tyvärr då inte sällan efter andra prioriteringar än just godtagbar tid, förmåga och effektivitet. Tre honnörsord som ingen vet vad betyder, men fina är de, eller  hur? Vilken röra i texten men det får så vara, då stämmer det in med känslan för: Nej jag är inte kritisk, jag är numera direkt negativ till en hel del inom svensk räddningstjänst och framförallt handlar det om ledning och styrning och däri kvalitet och kompetens. Vem ansvarar, egentligen, och om den frågan ens behöver ställas är det illa.

Ledarskap handlar om att leda så att andra vill följa och varje dag får vi samtal om motsatsen. Om att LSO:n inte håller måttet mot det kommunala självbestämmandet och att MSB:s samt Länsstyrelsernas myndighetsutövande mest är illusioner. Det hänger ihop och när skall frågan bli så het att inte riksdagspolitiken kan ducka längre, för att de vet, det vet jag.

Sverige behöver en nationellt styrd och samordnad räddningstjänst och mer kompetens i dessa diskussioner. Fler personer relaterat operativt räddningsarbete som har erfarenhet från eller är i själva jobbet. Det behövs inte fler administratörer, ekonomer eller personer med moderna titlar eller ännu fler från de interna chefsleden, det behövs verkstad, att något blir gjort.

Att sen en del räddningstjänster har en enorm känslighet för alla former av synpunkter mot sig gör inte saken lättare och det finns till och med organisationer som arbetar efter devisen: ”Ni skall hålla käften och göra som ni blir tillsagda”. Den som har mage att ifrågasätta riskerar att bli svartlistad, subtilt naturligtvis, och kort är du avstängd från vidare karriär och andra problem dyker upp. Är du vikarie ligger du ännu värre till då du inte har en fast tjänst och än mindre då får en. Sen ska det pratas värdegrunder och inte alls sällan i just dessa organisationer. Sjukt är ordet men det går att bota enkelt.

MSB har misslyckats och flera av Länsstyrelserna med. Den respekt som borde finnas finns inte och detta bidrar  till avveckling och hitta-på-projekt i ett slags fri marknad där inte skydd och säkerhet styr utan ren och skär ekonomi. Ekonomi och dess ramar måste naturligtvis finnas men när den är normen och styrande i ett område med tvång och måsten som ska vara lagregelerat då har vi ett misslyckande. Ett misslyckande som måste brytas innan det får ännu fler och värre konskevenser och faktiskt, för att använda klyschan där den verkligen hör hemma; det här är livsviktigt.

Nu kanske någon tycker att Arbetsmiljöverket och arbetsgivarorganisationens SKL/Pacta klarar sig och undgår kritik. Jo här och nu ja, men inte annars och sen, jag återkommer och BRF ger aldrig upp. Det kan ni lita på.

Hade bra på er.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here