15 brandmän – alla BRF:are – arbetar deltid i Viskafors, där textilnäringen fortfarande är viktig, och där de flesta arbetsgivarna ser fördelarna med att ha brandmän anställda.

I Viskafors, som hör till Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF – är bemanningen 1+3, och de 15 anställda brandmännen har beredskap var tredje vecka. Bengt Sörqvist, styrelseledamot i BRF och även distriktsombudsman, samt deltidsbrandman här sedan år 1979, berättar att alla brandmän i Viskafors är BRF:are.

– Tidigare var vi i Borås kommun uppdelade på tre lokala BRF-klubbar, men när Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund bildades slogs dessa ihop till en, vilket är att föredra eftersom vi är mer slagkraftiga nu, när vi är ungefär 200 medlemmar i avdelningen, framhåller han. Även platschefen Jörgen Palmkvist är en veteran; han började arbeta här år 1977, medan sonen Johan Palmkvist följde efter för 14 år sedan.

Textilindustrin är fortfarande en viktig näring i Viskafors; både Bengt Sörqvist och Johan Palmkvist jobbar på Göte David Teko AB lager, mittemot brandstationen, medan Jörgen Palmkvist arbetar på Ljungbergs Factory.

– De allra flesta arbetsgivarna här är positiva till att ha deltidsbrandmän anställda, inte minst för att vi även är sjukvårdskunniga. Det handlar också om ett givande och tagande; den som åker iväg på ett larm får stanna kvar och göra klart jobbet sedan, säger Johan Palmkvist.

– Ja, vi brandmän får inte förorsaka problem för företagen, framhåller Jörgen Palmkvist.

– En annan sak är att vi brandmän, tack vare att vi håller oss i form, har låg sjukfrånvaro, understryker Bengt Sörqvist.

Fakta om SÄRF

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF; driftsattes i april 1995. Sex kommuner i Västra Götalands län ingår: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn, med sammanlagt cirka 190 000 invånare. Med 104 000 invånare är Borås Stad länets näst största kommun och landets trettonde största.

Inom SÄRF finns 19 brandstationer, varav Borås är en heltidsorganisation och Skene både en heltids- och deltidsorganisation. Samt finns 5 brandvärn. Cirka 500 personer är anställda, varav de flesta som brandmän.

Källa: www.serf.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here