Vi (Fagersta deltid) fick ett larm om skogsbrand i Hästbäck strax innan 17.00 på måndagen och i larmet framgår det att det ska brinna på flera ställen i skogen.

”Bild från basplatsen/utgångspunkten där bland annat tankbil, släckbil och terrängfordon stod. Utifrån basplatsen kopplade vi ihop över 1km slang i uppåtsluttande skogsterräng.” Foto: Karl-Johan Svensson
”Bild från basplatsen/utgångspunkten där bland annat tankbil, släckbil och terrängfordon stod. Utifrån basplatsen kopplade vi ihop över 1km slang i uppåtsluttande skogsterräng.” Foto: Karl-Johan Svensson

Vi åker mot Norberg och sedan vidare mot Hästbäck ju längre in på vägen vi kommer desto mer rök möts vi av och en känsla av att vi kommer möta något stort finns där. Väl på plats möts vi av brandmän och polis som vinkar in oss på vägen mot Ängelsberg där vi åker in en bit för att sedan hoppa ut ur våra fordon. En brandman kommer fram och påvisar att det är en brand en bit in i skogen.

Vi drar ut slangrullen och han springer in i skogen för att släcka. Han hinner spruta vatten i mindre än 1 minut innan vi ser att skogen framför oss lite längre in på vägen flammar upp. Vi vinkar åt honom och skriker att vi måste dra och pekar bort mot den stora elden som just uppenbarat sig, den kommer väldigt fort emot oss. Alla som var på plats var väldigt överens om att det enda som stod i fokus nu vara att fly!

Vi kopplar bort motorsprutan för att kunna backa och vända släckbilen, jag rullar ihop slangen och kastar upp den på taket på släckbilen, det finns inte tid att återställa just nu. Vi måste dra från platsen!

När släckbilen är vänd måste vårt terrängfordon också göra samma manöver, köra fram till den lilla avtagsvägen, koppla bort skogsbrandsläpet, vända och koppla på. Vägen är alldeles för smal för att kunna vända och fly direkt. Vi hör hur det riktigt vrålar i skogen när elden bara blir större och större.

”Under vissa förhållanden var temperaturen så hög att översta lagret på brandstövlarna smälte. Värmen ledde igenom stövlarna, sockarna och ända in på huden på fötterna. För att undvika brännskador fick vi spruta vatten på stövlarna för att kyla av.” – Karl-Johan Svensson, Brandman räddningstjänsten Karlstadsregionen, insats dstr Gammelby. Foto: Karl-Johan Svensson
”Under vissa förhållanden var temperaturen så hög att översta lagret på brandstövlarna smälte. Värmen ledde igenom stövlarna, sockarna och ända in på huden på fötterna. För att undvika brännskador fick vi spruta vatten på stövlarna för att kyla av.” – Karl-Johan Svensson, Brandman räddningstjänsten Karlstadsregionen, insats dstr Gammelby. Foto: Karl-Johan Svensson

När vi har vänt om, kastat upp slangen, kopplat på släpen så åker vi därifrån och ser elden i backspegeln, väl ute på vägen stannar vi och återställer. Faran är långt från över, var är elden nu? vart är den på väg? kommer vi bli omringade? Många tankar snurrade i huvudet men en tanke stannade kvar och återupprepade sig var: ”Det här går åt helvete”!

[author image=”http://www.firefighters.se/sff-skribent.jpg”]Text och Foto: Fredrik Karlsson “443”, Södra Dalarnas räddningstjänstförbund[/author]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here