Några av ett fackförbunds uppgifter är att vara kontrollorgan, opponent och ifrågasättare, samt att stå upp för vad som våra medlemmar och förbundet självt anser vara rätt.

Ibland behöver man skapa sig en bredare kunskap och ibland behöver man ur för mycket kunskap göra tvärs om för att försöka förstå vad som är relevant och då rätt. En annan fälla att ta med i när man vill göra rätt är att förstå att man själv är färgad och försöka vara objektiv. Jag erkänner gärna att jag är färgad till, eller mer mot, kemindustrin i allmänhet och det var inget som fick mig att så direkt reagera, i min förra anställning, som när det skulle säljas avfettningsmedel till oss: miljömärkta, högeffektiva och naturligtvis billigare än konkurrenternas….

Skum har varit – och är i högsta grad fortfarande – ett ifrågasatt och debatterat ämne. Flera av våra samverkanspartners internationellt har påvisat betydligt strängare regelverk än vad vi har i Sverige och är oroliga, inte minst för en del oseriösa intressenter. Jag tror inte vi har det, det vill säga oseriösa i Sverige, dvs i vår bransch, men för att lyfta debatten och även diskutera metoder för när-hur- var var och är grunden för SFF:s debattartikel från MSB och BRF i förra numret.

Något jag beklagar i d etta är att det framstår som att detta gjordes av SP, som var observatörer och inte anordnare men, i studien ”Förmåga och begränsningar av förekommande släcksystem vid brand i byggnad- fokus på miljöarbete”, (MSB618: 978-91-7383-390-5), som nyligen släpptes är de det i den och vad gäller relaterad miljö, arbetsmiljö, hälsa och metodval från den kan ni läsa själva tex. på MSB.se

Vi värnar om arbetsmiljön för våra medlemmar och vi står upp för hälsoaspekterna och den miljöpåverkan vi kan förbättra. Kan, för en del går inte att göra så mycket åt beroende på nödperspektivet, annat är ett ännu sämre alternativ och att vi står ganska stilla i metodutvecklingen för branschen men: Det vi kan göra bättre, ska vi göra bättre och de metoder som är bra, ska vi ha. Det tjänar alla på, även leverantörerna.

Bara pengar och elände, men ser ni något positivt då, undrar man och visst, man kan undra och jag fortsätter kort i några positiviteter: Regeringen har fått upp ögonen för räddningstjänsten och har gett MSB uppdraget att redovisa vilka åtgärder som myndigheten genomfört för att stödja kommunerna i arbetet med att organisera räddningstjänsten med deltidsanställda brandmän. En del kommuner har tänkt om eller till. Direkt ur minnet vill jag nämna Gotland, Arjeplog, Höganäs, Gislaved. En hel del projekt under MSB och andra rullar på, och så verkar även länsstyrelserna nu har tuffat till sig och står upp för LSO. Glädjande nog engagerar sig allmänheten allt mer och det finns mera men inte i en kort ledare för:

Sist, men absolut inte minst, växer BRF – och det handlar inte om något pluttväxande, utan vi har minst sagt sprängt våra förhoppningar för 2013, och det gäller alla våra medlemskategorier. Jag kanske ska nämna att många av våra planerade insatser ligger senare i höst och under våren 2014, och en del kan, beroende på utfall, hamna mitt i sista delen av valrörelsen. Det tjänar alla på, även den vanliga väljaren som då inte är brandman. Detta är mitt vallöfte till Sveriges brandmän; och hade bra på er. Allihop, för BRF gör inte skillnad i en del men i mycket annat.

Ordföringen, Peter Bergh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here