Hem » Nyheter » FREDAGSMYS PÅ BRANDSTATIONEN
Foto Yvonne lee Harijanto

FREDAGSMYS PÅ BRANDSTATIONEN

Portergryta.

Om man gillar grytor med lite schvung så är denna gryta helt fantastisk.
Man kan  tränga ihop sig i köket och sammarbeta, någon skalar grönsaker, skär kött & någon städar lite medans….. jag någon måste ju göra det med. Men när väl alla ingredienser är ner i grytan är det bara att låta grytan koka på (med lite uppsikt) ca 2-3 timmar, beroende på vilket kött ni använder.

Jag lovar att ni kommer att älska denna gryta.
Detta recept är för ca 6-8 personer.

Ingredienser:
__________________________________________________________________

1 st. röd chilifrukt
1 gul lök (skäres i klyftor)
1 röd lök (skäres i klyftor)
1 silverlock (det går bra att ta 3 lökar av samma sort med)
6 st. mellanstora morrätter (skäres i ca 5cm stavar)
Hackad ingefära (biten ska ungefär lika stor som en tumme)
4–5 st. små palsternackor (skäres i ca 4-5cm:s bitar)
1 st. rotselleri (skäres i ca 4-5cm:s bitar)
1 halv kålrot (skäres i ca 4-5cm:s bitar)
1 st. kött eller kalvbuljong
Svart & vitpeppar
1/2 dl kinesisk soya
1 kilo entrecote eller högrev som skärs i ca 3X3cm bitar)
2 st. 50cl porteröl
__________________________________________________________________

Tillagning:

Se till att du har en tillräckligt stor gryta, även om det kommer att koka ner så kräver det 
lite plats för alla ingredienserna.

Ta en klick smör i grytan och smält ner, efter det lägger du ner köttet, krydda med vit & svartpeppar. 
Sänk värmen till medelvärme och lägg i alla grönsaker, ingefära och rotfrukter.
Bryn allt tillsammans ca 10 min medans du samtidigt vänder allt i grytan lite då och då.
Häll på en 1/2 dl kinesisk soya och lägg i buljongen.

Häll på porterölen och koka upp så det bubblar på ordentligt i grytan, sedan sänk till medelvärme. Ta en stor sked och ta bort det gråa skummet som bildas på toppen.

Sedan är det bara att lägga på locket och koka på svag värme i ca 2-timmar.
Beroende på köttet så kan koktiden variera, så ta upp en bit kött och testa. När köttet blivit mört så kan du reda av din gryta med lite maizena.
Smaka av och krydda på lite mera om det behövs (efter smak och tycke)

bon appétit

 

Om Lotta Reyes

Marknadschef & Webbredaktör för tidningen Swedish Firefighters

Läs även

RAPPORT FRÅN AVTALSKOMMITTÉN

Vad har hänt och hur fortskrider arbetet mot ett nytt RiB-avtal 2019?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *