Hem » Nyheter » FREDAGSMYS PÅ BRANDSTATIONEN!
Foto: Anna-Maria Nordström

FREDAGSMYS PÅ BRANDSTATIONEN!

FISKBURGARE MED RAMSLÖK

Burgare kan varieras i det oändliga, det gäller bara att våga prova.
Här är en fyllig fiskburgare som verkligen mättar.

Receptet är för 6 portioner

FISKBURGARE

500 gram torsk
200 gram lax
1 ägg
ett knippe ramslök eller
1 msk torkad ramslök
nymalen svartpeppar
salt
rivet skal av en citron
saften av en halv pressad citron

CITRONMAJONNÄS

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
saft av en halv citron
2,5 dl matolja
salt
peppar

GRÖN ÄRTHUMMUS (passar jättebra på burgaren)

gröna ärtor
0,5 dl olivolja
0,5 dl riven västerbottenost
salt
1/3 vitlöksklyfta
svartpeppar.

Mixa, gärna med en stavmixer: ärtor, olivolja, en nypa salt, vitlök, lite nymald svartpeppar
och riven västerbottenost. Klart!

TILLBEHÖR

4 stora potatisar
4 stora morötter
3 stora palsternackor
salt
svartpeppar

1. FISKBURGARE Mal fisken i en köttkvarn om du har det, annars tar du en matberedare och mixar istället. Dela upp fisken i mindre bitar innan du lägger i dem i matberedaren.

2. Blanda ner ägg, en nypa salt och smått ­hackad ramslök. Tillsätt citronskal och saft av citron samt kryddor.

3. Gör sex hamburgare av smeten och stek dem i smör tills de når 56 grader. Stektermometern är din bästa vän i köket!

4. CITRONMAJONNÄS Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Fram med matberedaren igen. Häll i äggulor och kör några varv. Häll i dijonsenap, vitvinsvinäger, en nypa salt och lite svartpeppar. Pressa ner citronsaften.

5. Kör några varv till och häll sedan i matoljan i en tunn fin stråle medan matberedaren gör jobbet. Klart!

6. TILLBEHÖR skala och skär rotfrukterna till strips. Lägg i en ugnsfast form och ringla över en god olja. Salta och ställ i ugnen på 225 grader tills de är klara.

Har du en fritös? Ja men då så, ner med dem i fritösen, tag upp dem när de är klara och salta.

Ramslök kan vara lite svårt att få tag på, då funkar det bra med smått hackad purjolök, vårlöksblad eller röd lök föralldel, ja ni fattar …

 

Receptet kommer från Matnyttigt med Camilla Andersson Sparring, ansvarig utgivare av boken är Formspråk Dalarna, Hedemora.
Författare Camilla Andersson Sparring
Recept: Camilla Andersson Sparring
Foto: Anna-Maria Nordström

Det här är en matnyttig historia om oxkinder, värdefulla rester, hållbar matlagning, högrevsburgare och 72-timmarsansvaret. Som en vän sa, inte en till vanlig jävla kokbok.

Är du intresserade av ett eget exemplar klicka på länken nedan.

Matnyttigt med Camilla Andersson Sparring

 

Om Lotta Reyes

Marknadschef & Webbredaktör för tidningen Swedish Firefighters

Läs även

Blitzkrieg, uppdragstaktik och MMI

Målet Med Insatsen, MMI, är sannolikt det viktigaste verktyget för att uppnå ett bra resultat …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *