Hem » Nyheter » FREDAGSMYS (HELGMYS) PÅ BRANDSTATIONEN
Foto: Charlie Drevstam

FREDAGSMYS (HELGMYS) PÅ BRANDSTATIONEN

Gumbo

”Gumbo är inte bara en av mina favoriträtter; av alla kulinariska upplevelser man kan få på en genomresa i New Orleans är gumbo också den helt klart mest kända. Redan under 1800-talets första hälft nämns gumbo i olika skrifter, men det är inte helt klart om rätten är av kreolsk eller cajunsk härstamning.
Däremot finns det vissa tillagning-och serveringsregler. 

En gumbo måste alltid redas med någonting (detta någonting kan dock variera) och den måste alltid serveras med ris.
I övrigt kan man tillsätta lite vad som helst i grytan, precis som man gör i en klassisk bulle and squeak eller pyttipanna.
En traditionell korvgumbo innehåller andouillekorv, även om andra rökta korvsorter också fungerar.
Grönsakerna kan variera i antal och sorter.

Enligt somliga sägs antalet grönsaker i en gumbo motsvarar antalet nya vänner man antas möta under det kommande året.
Oavsett vad, så är gumbo som man enkelt inte vill missa!”

(David Taylor, Gareth Jones Kerim Akkok)

RECEPTET ÄR FÖR 4-PERSONER  250 gram Andouille korv, får du inte tag i denna korven så ta din Taylor & Jones favorit.

2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd paprika, delad, urkärnad & tärnad
2 stjälkar selleri, skivade
1 dl olivolja
2 st. stora kycklingfiléer, strimlade
1 tsk kajenn
1 tsk timjan
1 msk vetemjöl
1/2 liter hummerbuljong
2 lagerblad
1 stor näve räkor (med skalet kvar på stjärten)
1 knippe bladpersilja, finskuren
1 citron, saft

Såhär gör du:

Fräs lök, vitlök, paprika och selleri i olja tills det blir gyllenbrunt.
Tillsätt korv i bitar och kyckling till grönsakerna och stek på låg värme.
Rör ner Kajennpeppar, timjan och mjöl.
Låt bryna någon minut.
Tillsätt buljong och lagerblad.
Låt sjuda ca 10 min och lägg sedan i räkorna.
Avsluta med att vända ner persilja och citron.
(för att få ut mer vätska ur citronen kan du värma den i mikrovågsugnen ca 10 sek, alternativt spola varmt vatten över den.)

Servera gärna med kokt ris eller ett gott lantbröd.

SMAKLIG SPIS!

Receptet kommer från Taylor & Jones kokbok, ansvarig utgivare av boken är Natur & Kultur Stockholm.
Författare Gareth Jones, David Taylor & Kerim Akkoc.
Recept: Herman Rasmuson 
Foto: Charlie Drevstam

Är ni intresserade av ett eget exemplar av denna fantastiska Korvbok fylld med smakfulla recept klicka på länken nedan.

Taylor & Jones Korvbok

 

 

 

 

Om Lotta Reyes

Marknadschef & Webbredaktör för tidningen Swedish Firefighters

Läs även

NEDSKÄRNINGARNA SLÄCKER RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Gällö brandstation har normalt ca 60 larm per år, men nu i juli var vi …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *