Hem » Krönikor » ORGANISERAD OREDA
FOTO: Åsa Brorsson

ORGANISERAD OREDA

Organiserad oreda, finjusterat räddningsarbete och ynkliga rop på hjälp. Detta är historien om en buss. Och om en cyklist. Samt brandmän från en särskild station som verka förfölja mig. 

Brandbilar till höger och vänster och rakt fram, små avspärrningstält med texten ”olycka”, ynkliga rop på hjälp, brandmän i olika slags västar och med olika färger på hjälmarna, poliser, åskådare och flertalet ambulanser med tillhörande personal. Och så jag alltså.  Jag lufsar fram i mina varma kläder (januari på Skånes vänstra sida är inte behaglig ur kinkig fotografs synvinkel), blir försedd med en blå väst och får, efter viss tvekan från en överraskad övningsledning som inte träffat mig förut, fria tyglar.

Vi befinner oss på Berga brandstation i Helsingborg. Det var inte riktigt meningen att jag skulle fota just här och nu eftersom planerna för dagen är att terrorisera tjänstgörande styrka på Helsingborg City (mer om det i ett annat nummer), men planerna ändras när Christer Haraldson på Räddningstjänsten Skåne Nordväst (RSNV) släpar iväg mig ut till Berga istället med löften om bra fotograferingsmiljöer. Sådant som en fotograf kan tänkas gå igång på.

Anledningen till myllret är en stor samverkansövning med personal från Räddningstjänsten Skåne Nordväst, ambulans och polis. Andra som deltar är tungbärgare, personal från bussbolaget Nobina samt en hel del markörer som blivit ”skadade” tack vare ett gäng skickliga sminkörer. Målet med övningen är att utveckla samverkan mellan de olika organisationerna på en skadeplats och då både på brandmans- och ledningsnivå, berättar Patric Nilsson som tillsammans med Mikael Karlsson, båda RSNV, ansvarar för övningen.

Förmiddagens scenario utspelas på en 2+1-väg, hastighetsbegränsning 90 km i timmen.  En buss väjer plötsligt för en cyklist, busschauffören tappar kontrollen och det stora gula fordonet välter. Flera personer hamnar under bussen och totalt handlar det om 20–25 skadade och det är allt från omfattande livshotande blödningar till mindre frakturer som räddningspersonalen måste hantera. 

Det som såg ut som ett stort mått av oorganiserat myller av blåljusfolk när jag kom till platsen visar sig vara organiserad oreda, ingen är sysslolös och arbetet har en tydlig struktur. De olika aktörerna arbetar sida vid sida med att ta hand om de skadade, leta efter fler skadade, fundera på hur bussen ska lyftas samt försöka undvika att trampa på den fotograf som ibland befinner sig platt på mage i marknivå.

Och jag vet inte om jag borde bli särskilt överraskad av att träffa på några gamla bekanta, jag borde vara van vid det här laget. Hur är det ens möjligt att de konstant dyker upp just där jag befinner mig? Har någon kladdat dit en mikroskopisk GPS-sändare på någon av mina kameror eller har avlyssnar deras chef min telefon? Frågetecknen är flera men det är ju å andra sidan en positiv överraskning att träffa brandmännen från Räddningstjänsten i Höganäs. Just de typerna var den första räddningstjänst som hörde av sig när Projekt Räddningstjänst inletts och nu låter de mig inte vara ifred. Fotografen trycker dock gilla på detta.

Jag är alltså bara med på förmiddagen (eftermiddagen tillbringas inomhus med kaffe på citystationen), men Patric Nilsson berättar senare för mig att även eftermiddagen innehåller en snarlik bussolycka. Detta sker efter att förmiddagens insats utvärderats och på eftermiddagens ges därmed chansen att finjustera räddningsarbetet.

Övningen har pågått vid sju tillfällen och är nu till ända. Patric Nilsson är nöjd med utfallet. -Det har gått bra och vi har kommit närmare varandra i arbetet. Vi anordnar den här typen av övningar ganska sällan eftersom det är ganska komplext och resurskrävande men tanken är nu att kunna fortsätta träna samverkan i mindre skala.

Gamla bekanta rullar in på olycksplatsen: räddningstjänsten Höganäs
Buss VS cyklist – ett otäckt men synnerligen realistiskt scenario.
Inifrån busses hörs de skadade ropa på hjälp och utanför pågår arbetet med att försöka nå passagerarna.
De skadade har evakuerats och nu ska det stora fordonet lyftas för att se om fler personer finns fastklämda under bussen.
Bussen ligger på sidan och initialt nås de skadade via takfönstren.

På plats är olika räddningstjänster, polis samt ambulans och övningen går bl.a. ut på att öka samverkan mellan de olika aktörerna.

TEXT OCH BILD ÅSA BRORSSON

 

Om Lotta Reyes

Marknadschef & Webbredaktör för tidningen Swedish Firefighters

Läs även

LAGANDAN INOM RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Jag hör ibland att man pratar om laganda eller kultur inom räddningstjänsten i olika sammanhang. …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *